Tor Andre Johnsen og Senterpartiet er vinnerne i Ringsaker

Tor Andre Johnsen jubler over valgresultatene

Tor Andre Johnsen jubler over valgresultatene Foto:

Av
DEL

KommentarDet er bare å gratulere Tor Andre Johnsen fra Brumunddal med ny stortingsplass for FrP etter valget. Han lykkes med sin store innsats å sikre seg plass på nytt. Det er en stor seier for brumunddølen som virkelig har gitt jernet i valgkampen for å lykkes med akkurat det.

Senterpartiet er de store vinnerne isolert sett. Både nasjonalt sett og i Ringsaker.

De går fram hele 8,9 prosentpoeng i Ringsaker. Fram til 19 prosent. Det dårlige valget for Ap, med Jonas Gahr Støhre i spissen påvirker også Ap i Ringsaker. Det er verdt å merke at Ap i Ringsaker hadde over 50 prosent ved kommunevalget for to år siden, mens de nå altså er under 40 prosent lokalt med 39,1 prosent.

Det er interessant hva det kan føre til ved et kommunevalg om to år. Om Anita Ihle Steen ikke stiller til gjenvalg, slik hun har meldt tidligere, kan det også i Ringsaker bli mer spennende enn tidligere. For slik SP styrker seg nasjonalt har også partiet lokalt vært langt mer synlige denne perioden, og har i mange lokale spørsmål vært vel så stort opposisjonsparti i Ringsaker som de borgerlige her. Med dette valget kan Sp i Ringsaker gå etter ordførermakt om den ambisjonen er der. Men så langt har de vært tilfredse med å være støtteparti for Ap også lokalt. Men i landets største landbrukskommune er det ikke unaturlig at partiet går etter sjefsstolen.

Det er forskjell på stortingsvalg og kommunevalg. Ringsaker  følger trenden fra valget nasjonalt. De partiene som har gått fram nasjonalt gjør det i Ringsaker, og det samme er tilfelle med de som går tilbake.

Høyre og FrP står igjen som  vinnerne nasjonalt. Gode tall innenfor blant annet sysselsetting og vekst i økonomien fører til  det. Samtidig skjer det etter en langt større bruk av oljepenger enn tidligere. At Jonas Gahr Støre ikke har klart å formidle dette poenget til  velgerne i større grad bidrar til de blå fortsetter i regjering.

På Aps valgvake på Hamar spøkte Anette Trettebergstuen med at Anita Ihle Steen burde være partiets statsministerkandidat ved neste valg. «Hu ordner jo alt» som hun uttrykte det. Bak spøken ligger det et poeng. For Ihle Steen har langt bedre grep om sine velgere enn Jonas Gahr Støre. Det er en faktor som teller det også. Partier trenger politikere med popularitet. For valget har vist at det ikke nødvendigvis bare er politikken som spiller inn når stemmene skal telles opp.

Artikkeltags