Kommunens argumenter om nytt sykehjem ved Moelv park er gjennomgående svake

Av

Moelv park – et støysvakt og klimatilpasset alternativ?

DEL

KommentarDet er en selsom opplevelse å lese Ringsaker kommunes «Notat ved varsel om oppstart 11.06.2000», om planene for et nytt sykehjem i Moelv park.

Kommunens skribent, som har valgt å være anonym, vier tre og en halv linje på å diskvalifisere hver av de to alternative lokalitetene på Kilde og i Jensstuvegen – på grunn av «støy, klima, sol, sentrumsfunksjoner og kollektivtilbud», og det litt mer kryptiske «etter dialog med Husbanken».

Trafikkstøy er etter kommunens mening et problem i Jensstuvegen og ikke i sentrum. Men vi som bor i Moelv sentrum vet godt at forholdet er det stikk motsatte; Moelv sentrum er plaget av trafikkstøy fra børnere, rånere og tohjulinger på fri eksos, og disse har gjerne Moelv park som utgangspunkt. I tillegg skal det nye sykehjemmet visstnok ligge bare få meter fra Folkets Hus, som jevnlig arrangerer fester og konserter med hundrevis av tilreisende, som parkerer i Moelv park.

Like forbasket presterer kommunen å skrive at «Tomta har ingen støyproblematikk».

Kommunens neste argument er ikke mindre utrolig, nemlig"klimatilpassing». Jeg antar at det er CO₂-hypotesen de har hatt i bakhodet, men dette eren hypotese som offisielt ikke er blitt utfordret vitenskapelig, av politiske årsaker. Og er ikke en slik effekt mulig å påvise globalt, så vil den heller ikke være mulig å påvise lokalt. Argumentet vil derfor i beste fall bare ha en symbolpolitisk verdi.

Når det gjelder sollys, så er dette omtrent likt fordelt mellom Moelv park, Jensstuvegen og Kilde.

Angående sentrumsfunksjoner så er jeg ikke helt sikker på hva kommunen tenker på, men når det gjelder kollektivtilbudet, så er dette noe som i dag bygges ned i Moelv, i forståelse med kommunen; Busslinjen Hamar-Gjøvik er nå tvunget til å snu 70 meter fra skysstasjonen, og senere er det bestemt at busstoppet skal trekkes ut på E6, altså helt ut av sentrum.

Formuleringen «Etter dialog med Husbanken» forteller meg absolutt ingenting, og det er kanskje også meningen, men når kommunen allerede har levert fem argumenter mot å plassere sykehjemmet på Kilde, så har de neppe snakket særlig varmt for Kilde overfor Husbanken heller.

Kommunen hevder videre at «plasseringen [av det nye sykehjemmet] vil bidra til en positiv byutvikling». Men dette tror jeg neppe O. Johansen Trevarefabrikk vil være enig i, fordi de i verste fall risikerer å måtte flytte hele fabrikken dersom Parkvegen stenges.

Kommunens argumenter framstår dermed som gjennomgående svake. Så svake at de enten må ha blitt framsatt i uvitenhet eller mot bedre vitende, og det holder ikke i en så viktig sak som dette.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags