Med begravelse tenker vi på at kisten med den døde skal ned i jord, men slik er det jo ikke for kongelige eller andre høytstående personer. Kisten med dronning Elizabeth ble plassert i krypten i et mindre minnekapell ved Windsor slottet utenfor London hvor hun skulle ligge ved siden av sin mann. Der ligger også dronningens foreldre, og urnen etter søsteren hennes er vel også plassert der, om jeg husker rett.

Her i Norge har vi et kongelig gravkapell i Oslo, det kongelige Mausoleum som sto ferdig tegnet av Arnstein Arneberg i 1948. Der skal det stå to sarkofager hvor kong Håkon og dronning Maud hviler i den ene, som er en hvit marmorsarkofag. I den andre hviler Olav den 5. og prinsesse Märtha.

Ute i verden har vi Lenin som er utstilt i en glasskiste i mausoleet på «Den Røde Plass» i Moskva. Mao Tse-Tungs legeme skal også være tatt vare på.

Da kommer vi ikke utenom å snakke om balsamering, selv om mange kan synes at det er litt makabert. Det er sannsynlig at troen på et liv etter døden gjorde at en i gamle dager ville bevare kroppen. Det var særlig egypterne som var flinke til dette, men teknikken i alle detaljer vet vi ikke, den var hemmelig. Nyere metoder ved balsamering innebærer at bakteriedrepende veske som karbol eller formalin blir sprøytet inn i blodbanene under press, og så blir gassen fra bukhulen suget ut.

Begravelser i Norge skal foregå innen 10 dager. Det er jo for å unngå forråtnelse og lukt. På sykehus og sykehjem oppbevares den døde som regel på kjølelager før begravelsen. Kirkene kan ha bårehus. Det er mulig å bli balsamert ved de store sykehusene i Oslo dersom det skal være transport ut til et annet land og mottakerlandet forlanger dette.

I USA, Canada og Australia har det vært mer alminnelig med balsamering, de kan jo ha åpen kiste ved minnesamværet ved begravelsen. Den dødes ansikt må derfor gjøres pent. Ansiktet kan bli bevart av voks, silikoninnsprøytninger og sminke. Fotografier sendes familie og venner som ikke kan komme i begravelsen. Her i Norge er ikke det vanlig, men ingen lov er imot dette.