Hvor tar Berteig konsertpengene fra? - Det er ikke slik at pengene tas fra kor og korps

KONSERT: Også i år skal Mari Silje Samuelsen ha julekonsert i Furnes kirke.

KONSERT: Også i år skal Mari Silje Samuelsen ha julekonsert i Furnes kirke. Foto:

Kultursjef Asle Berteig forsikrer om at de 300.000 kronene kommunen gir til julekonserten i Furnes kirke ikke går utover lag og foreninger. Derimot må det spares inn på gallaer, byfester og lignende arrangementer i regi av kommunen.

DEL

Det har vært kraftige reaksjoner på at Ringsaker kommune spytter inn 300.000 kroner på julekonsert med Mari Silje Samuelsen i Furnes kirke i desember.

Andreas Amb rettet kanskje den skarpeste kritikken og syntes det er provoserende at det brukes så store summer på å fly inn artister.

Flere har også lurt på hvor i budsjettet man finner rom for å bruke 300.000 kroner på én konsert.

- Pengene tas fra budsjettposten som heter "egne arrangement". Det er en post for alle arrangementer vi gjør selv, sier kultursjef Asle Berteig på spørsmål om hvor konsertmidlene tas fra.

På denne posten er det satt av totalt 2.188.000 kroner i 2019. Av dette er blant annet 1.277.000 satt av til "andre utgifter, materiell/råvarer/tjeneste", mens 636.000 er satt av til "kjøp av tjenester fra private".

Totalt er kulturbudsjettet i 2019 på 45.664.000 kroner.

Tas fra andre arrangement

For at kommunen skal kunne bruke disse 300.000 på julekonserten, må det derfor spares inn på andre arrangementer, forklarer kultursjefen.

- Det må vi spare inn fra andre egne arrangementer som Ringsakergallaen, byfest og lignende, sier han.

Han avviser at pengene blir tatt fra lokale lag og foreninger i Ringsaker.

- Det er ikke slik at dette tas fra kor og korps. Det er på helt andre budsjettposter. Vi bruker langt utover disse summene på kor og korps, sier Berteig.

Han vektlegger også at det ikke er slik at Mari Silje Samuelsen har søkt om å få penger til konserten i Furnes kirke.

- Det er vi som har initiert dette og spurt om hun kunne komme til Ringsaker, sier Berteig.

- Vil vise at det er mulig

Han forteller videre at de mener det er viktig at man får artister som har gått vegen fra kulturskolen i Ringsaker, blitt nasjonal artist og så har tatt steget opp som internasjonal artist kommer tilbake til kommunen, og samtidig gi tilbake til andre barn.

- Vi vil legge til rette for å vise at det er mulig å bli stor om man kommer fra Ringsaker, sier Berteig, som presiserer at det konserten koster langt mer enn 300.000, men at det er mange andre bdiragsytere inne.

- Man kan helt sikkert vurdere om en kommune skal legge til rette for slike opplevelser. Vår vurdering er at det er rett, sier han.

Berteig er samtidig klar på at de ikke hadde brukt penger på konserten om det var en artist som ikke er lokal det var snakk om.

- Og salget går strålende til konserten, så det lønner seg å være rask med å kjøpe billetter. De som ikke vil på konserten trenger ikke komme, avslutter Berteig.

Artikkeltags