Gå til sidens hovedinnhold

Korona-pandemien kan føre til familiekollaps i Afrika sør for Sahara

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Sør for Sahara bor halvparten av barna som har mistet begge foreldre med besteforeldrene sine. Flere land i regionen melder nå om påvist koronasmitte. Vi er svært bekymret for hvilke konsekvenser koronaviruset kommer til å ha ettersom det er de eldre som blir rammet hardest.
I mange av landene sør for Sahara har hiv/aids-epidemien allerede tatt livet av svært mange i foreldregenerasjonen, og mange barn lever i familier ledet av besteforeldre. Studier fra fem afrikanske land viser at over halvparten av de barna som har mistet begge foreldrene bor hos besteforeldrene, for eksempel er 12 prosent av alle husholdninger i Sør-Afrika ledet av besteforeldre. Det er med andre ord stor fare for at denne pandemien vil etterlate seg et høyt antall barn uten omsorg.

Barn uten familie er svært sårbare
I land som også mangler offentlige barnevernsstrukturer og hvor mange lokalsamfunn allerede er hardt presset, er det ingen som tar omsorgsansvaret for barna uten omsorgspersoner. SOS-barnebyer har jobbet opp mot og støttet familier i krise i årevis, og ser hver dag hvordan mangel på omsorg fra voksne gjør barn utsatte for utnytting, overgrep og menneskehandel. Uten stabil voksenomsorg får de heller ikke skolegang og faller også utenfor andre tiltak som skal skape vekst og utvikling.
Dersom landene blir hardt rammet av korona, blir situasjonen uholdbar for svært mange barn. Familier kommer til å kollapse, og slik mister barna sikkerhetsnettet sitt. Vi har lenge vært bekymret for omsorgssituasjonen til millioner av barn i denne regionen. Blir de hardt rammet av korona-viruset, går det fra galt til verre.

Korona-pandemien rammer de verst stilte dobbelt
I tillegg til de direkte konsekvensene av sykdommen vil en verdenskrise også få alvorlige konsekvenser for barn som lever i familier som allerede er på bristepunktet, og ikke bare i Afrika sør for Sahara.
Jeg ser med uro på de langsiktige negative konsekvensene denne verdenskrisen vil få for de barna som trenger vår støtte aller mest. Økonomiske nedgangstider vil ramme den fattige delen av verdens befolkning på alle verdens kontinenter mye hardere enn oss her hjemme. Derfor er det enormt viktig at Norge, i tillegg til å sikre egen befolkning, også følger utviklingen i andre deler av verden og ikke overlater de som allerede er i en ekstremt sårbar situasjon til seg selv.