«Kua må ikke glømme at den sjøl har vært kalv.» Det er ofte kronargumentet når ungdom får refs fra eldre for det de voksne tenker er ugrei oppførsel. Vi skal ikke si at alle innspill fra eldre er like gode og gjennomtenkte, men å gi beskjed til ungdommen at de tøyer det for langt, er naturlig av og til. For det er faktisk også slik at kua fikk kjeft i oppveksten. Kanskje den viktigste delen av det å bli ei ku det. Vi har alle som ungdommer måtte tåle å få korreks av eldre. Det må vi tåle. Uten at de som sier ifra latterliggjøres og skjelles ut.

Nok en gang tok det av på sosiale medier da spørsmålet om støy og tullkjøring i sentrum av Moelv ble brakt på bane. «For oss som bor i sentrum i Moelv er mye tullkjøring om natta et stort problem. Mopeder med fri eksos. Kappkjøring i høy fart med både bil og motorsykler. 10–12 sykler ifølge bruker hele vegbredden. Vi er mange som plages med støy om natta. Holder gjerne på til både klokka 2 og 3 om natta», meldes det. RB har skrevet om det før og vi kan skrive om det igjen. For naturligvis er det slik at de som bor i sentrum også må kunne gi beskjed og melde fra om noe når reglene tøyes. Det har både med støy og trafikksikkerhet å gjøre. Om ingen tør å si ifra hva skjer da? Er det frislipp?

«Snakk med oss, ikke om oss», melder ungdommene på sosiale medier. Det er bra. Dialog er sunt, samtidig så er det ikke så enkelt for eldre folk å ta mot til seg og konfrontere en ungdomsgjeng i sentrum. Det er vanskelig, og spesielt sent på kveld eller nattetid. Å ta kontakt på sosiale medier har heller vist seg å fungere. Uansett hvilke ord de som tar opp situasjonen velger, blir de latterliggjort . «De voksne vil helt sikkert at ungdommen skal sitte hjemme foran PC i stedet for å være i sentrum sammen med vennene sine», meldes det raskt når klages på bråk i sentrum. De vil nok ikke det. Voksne heier på ungdommen. Det er forståelse for at ungdom er ungdom, og at det følger støy med, men ei grense vil det alltid være.

«De som bor i sentrum må tåle støy». Det gjør de helt sikkert, men må de tåle alt uansett? Er du forhindret fra å ha mening om unødvendig støy fordi du har bosatt deg i sentrum? Det virker slik. «Kjøp sov i ro», er den enkle beskjeden de får. Helst med et par setninger om hvor dumme de er som kan melde om dette problemet. Det virker i hvert fall som om politiet bør sjekke forholdene. Støyen er en ting, den er irriterende, men om det er slik at trafikksikkerheten utfordres ved tullkjøring så er vel ingen imot at det meldes fra om det, er det vel? Partene i denne krangelen vil uansett aldri bli enige og uenigheten er såpass store at politiet bør gi beskjed til dem det gjelder.