Silje (24) er stuntrytter i Birkebeinerspelet: – For meg er det et kompliment å bli kalt crazy

I fri utfoldelse: Silje Landrø Botten er stuntrytter i Birkebeinerspelet.

I fri utfoldelse: Silje Landrø Botten er stuntrytter i Birkebeinerspelet. Foto:

Av

Silje Landrø Botten er stuntrytter i Birkebeinerspelet. Hun har etter hvert lang erfaring med triksridning og våpensport, men dette er første gang hun dør på hesteryggen.

DEL

Hestene står for mye av spenningen i Birkebeinerspelet, og dyktige ryttere har vært med siden starten. Men Silje Landrø Botten (24) er spelets første stuntrytter. Silje er født i Drøbak, men har fulgt drømmene sine rundt i verden og er nå Norges eneste utøver av den russiske hestesporten dzigitovka, som består av triksridning, akrobatikk og våpenføring fra hesteryggen.

I 2019 var Silje med i sitt tredje dzigitovka-VM. I tillegg er hun med i Norges VM-lag i tentpegging, en internasjonalt anerkjent ryttersport der man spidder et bitte lite mål på bakken med sverd eller lanse fra hesteryggen i full fart. Laget består ellers av mannfolk med pakistansk bakgrunn, som trener i Bø i Telemark. I 2018 ble Silje med dem til VM i Abu Dhabi, der Norge var eneste lag med kvinnelige deltakere.

– For meg er det et kompliment å bli kalt crazy, sier Silje og ler.

Hun ler mye, men på hesteryggen er det fullt fokus.

Deltok på VM

I Drøbak vokste Silje opp med både hester og hunder. Til tross for sine 163 centimeter på strømpelesten imponerte hun på sesjon, og hadde egentlig tenkt å gå inn i Forsvaret som hundefører. Hun endte som redningsutstyrssoldat, og pakket bremseskjermer på F16 og utstyr til Sea King helikoptre.

Men selv i Luftforsvaret ble det for mange kaffepauser. Silje laget seg en bucket list og dro ut i verden for å hoppe i fallskjerm, dykke med haier og begynne med triksridning. Hun hadde fulgt den russiske rytteren Aleksandra Kalinina på Instagram, syntes det så kult ut og tok kontakt. Om det gikk an å få lære av henne?

Kalinina sa ja, og seks måneder senere representerte Silje Norge på sitt første dzigitovka-VM.

Hjemme har Silje en islandshest, gråblakke Oskar. Men i de internasjonale verdensmesterskapene får man hest etter loddtrekning, og i sitt første dzigitovka-VM i 2017 trakk hun en friskere hest enn hun var vant til.

Etter å ha klart våpengreinene greit, ble hesten for kjapp under triksridningen, og Silje endte i støvet. Hun gjennomførte to triks til med brukket arm før hun måtte gi seg. Det ble ikke noen medalje det året, men hun fikk en hederspris for High Strong Willed Qualities.

Blir satt fyr på

Haiene har hun ventet litt med. Etter et år hjemme i Norge på den nystartede International Stunt Academy i Tvedestrand har Silje endelig fått tid til å være med på Birkebeinerspelet. På stuntskolen har hun fått trene fall og akrobatikk, jobbe i vaiere, parkour, fighting, brannstunt og hopp fra bil.

På scenen i spelet blir hun skutt og dundrer ut dinglende fra hesteryggen. I tillegg blir hun satt fyr på. Silje synes alt er gøy. Stunt handler om å skaffe seg erfaring, lære i praksis, og ta kurs og bygge videre på det man har lært, forteller hun.

– Det er mange spennende kvinnelige hovedroller på veg opp, sier Silje, så dette håper hun å jobbe med, selv om hun for øyeblikket studerer hotelledelse for å ha en backup. Men det er morsommere å bli satt fyr på.

– Selv om pappa, som er brannmann, var litt skuffet, ler Silje.

– Han syntes jeg brant for lite.

Artikkeltags