Intim og dampende varm kveld med Merethe Trøan i garasjen til Jan Lysthaug

EN TRIO SOM VARMER I KULDA: Kim Aske Gammelsæter, Merethe Trøan og Jan Lysthaug benket seg foran vedstabelen i garasjen.

EN TRIO SOM VARMER I KULDA: Kim Aske Gammelsæter, Merethe Trøan og Jan Lysthaug benket seg foran vedstabelen i garasjen. Foto:

Av

Et mer naturlig valg av åsted for søndagens adventskonsert enn garasjen i Elgtråkket 16 i Moelv, kan vanskelig oppdrives. I bilens herlige tidsalder ville nemlig Jesus blitt født i en garasje, ikke en støvete stall.

DEL

Etter en time allsang fra mange titalls struper og heftig gitarspill var lufta i den vesle garasjen til Jan Lysthaug så tett at den kunne skjæres med motorsag. Ute var det ti kuldegrader, og dampen strømmet ut gjennom døra da den omsider ble åpnet på gløtt. Kim Aske Gammelsæter raspet løs på gitaren, tett sekundert av garasjeeier Lysthaug. For andre året på rad var den fingernemme duoen blondeforsterket med et fyrverkeri av et trønderkvinnfolk: Vokalist og rikskjendis Merethe Trøan, 49 år ung og i sterkt stigende julestemning.

– I fjor var første gang jeg sang i en garasje. Det er helt spesielt å komme så tett på publikum. Stor mer intimt enn dette kan det ikke bli. Dette er mer meg enn store scener, glitter og stas, kommenterte rutinerte Merethe Trøan og smilte så varmt at temperaturen i garasjen steg ytterligere et par grader.

Dette måtte jo bare bli knallbra, og det ble det, om vi skal dømme etter publikums blide åsyn og ditto kommentarer når den første av kveldens to konserter var over.

– Vi har kjører fire timer i bil for å oppleve garasjekonserten, ivret Marianne Tvenge fra Valdres, strålende fornøyd og ikke i tvil om at det var verdt å ta turen til Moelv for en salig kveldsstund.

– Årets artigste konsert, innskjøt Mona Kristiansen, lokal kulturkonsument og trofast storfan av både Sixpence og Trøan.

– En uhøytidelig grøftekantkonsert, kan bare sammenlignes med buskspell, helt genialt, konkluderte damene før de oppglødde forsvant ut i vinterkulden.

Spillelista inneholdt et knippe sanger man mer enn gjerne hører, spesielt en ellers ganske uvant hutrende søndag tidlig på vinteren. Vi nevner i fleng noen av åndsverkene vi noterte på blokka: Tenn lys, Vinterhamn, Engler i sneen, Vårres jul, Romjulsdrøm, Her kommer vinter'n, Det største vi kan få, Himlen i min favn, Hematt tell jul, Long desember nights, og selvfølgelig Julekveldsvisa. Den siste som allsang helt til slutt.

Sixpence Brothers har holdt adventskonserter i garasjen til Lysthaug'en i sju år. Garasjen er i ferd med å bli berømt over hele Innlandet. Han har allerede måtte slå ut en delevegg for å få tilnærmet sitteplass for alle som vil inn. Fortsetter det slik i årene som kommer, må han antakelig søke banken og teknisk etat om å få bygge på for at grunnmuren ikke skal revne midt i refrenget.

– Inntekten går til Frelsesarmeen, sa Lysthaug.

Han fortalte at Sixpence Brothers ikke har tenkt å ta juleferie på lenge ennå, duoen har flere ting på gang.

Merethe Trøan røpet at hun stortrives på Hedmarken. Hun fortalte også at hun gleder seg som en unge til en ny julekonsert med Hamar Musikkorps i Hamar domkirke, nærmere bestemt fredag 13. desember.

GOD STEMNING: Ikke før var kveldens første konsert over og publikum sluttet ut, før det på nytt ble kø foran garasjeporten i Elgtråkket 16.

GOD STEMNING: Ikke før var kveldens første konsert over og publikum sluttet ut, før det på nytt ble kø foran garasjeporten i Elgtråkket 16.


Artikkeltags