Ringsaker-hester møtte folkehav på Røros

Hest fra Brumunddal: Hesten Smukken kjører inn på den 166. Rørosmartnan, med Stange-ordfører Nils Røhne på sleden. Hestens eier, Kjell Ivar Stensli fra Brumunddal er kusk, og bak på sleden sitter Marit Lahlum Ruud fra Stange som er leder i Hedemarken Lasskjørerforening.

Hest fra Brumunddal: Hesten Smukken kjører inn på den 166. Rørosmartnan, med Stange-ordfører Nils Røhne på sleden. Hestens eier, Kjell Ivar Stensli fra Brumunddal er kusk, og bak på sleden sitter Marit Lahlum Ruud fra Stange som er leder i Hedemarken Lasskjørerforening. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Seks hester og 16 lasskjørere fra Hedmarken møtte et folkehav på Røros tirsdag.

DEL

30 mil er unnagjort siden Hedmarken Lasskjørerforening reiste fra Atlungstad brenneri for 11 dager siden.

– Dølehestene har gått fint, og våre trofaste, sterke følgesvenner har gjort en strålende jobb. Opplevelsene har stått i kø, sammen med landskap som har endret seg time for time, dag for dag fra flatbygdene ved Mjøsa til de østerdalske furuskoger til vi i de siste dager har kjørt opp i fjellbygdene med hvite fjell mot Røros, forteller Karine Bogsti i Hedmarken Lasskjørerforening.

Lørdag 9. februar lesset de varer på Atlungstad ved Mjøsas bredd. Korn var den historiske hovedråvaren til Rørosmartnan, men de kunne ta med ulike andre varer som det var overskudd av på Hedmarken også, som erter, lin, kleder og lignende, og potet i foredlet form. Spriten kunne selges som den var, eller fungerte som kjøpedram for å sikre en god handel.

Det var til sammen 80–90 hester som kjørte inn på Røros tirsdag, og slik åpnet martnan. Lasskjørerne som kjørte inn fra Hedmarken, kommer fra blant annet Ringsaker, Løten, Stange, Hamar, Åmot.

Artikkeltags