(Siste)

Politiet opplever hvert år at noen tar det altfor langt når de ikke får det som de vil.

– Tyveri av godteri skjer faktisk, og er dette grovt nok utført blir det sett på som ran. Det er en fin balanse mellom tyveri og ran, sier Lone Strand, politiførstebetjent i Oslo politidistrikt.

Da er hærverk en hyppigere gjenganger på listen til politiet 31. oktober hvert år.

En vanlig straffereaksjon da kan være at de skyldige må vaske etter seg.

– Et egg eller en liten stein kan virke uskyldig, men kan også knuse et vindu. Egg er også noe herk å vaske bort fra dører og vinduer hvis det setter seg fast. En festspray kan grise til bilen eller ødelegge lakken. Noen kan også la seg rive med og finne på drøyere knep, sier Einar Brekken, produktsjef i Frende Forsikring.

Skummel skremming

En tredje situasjon politiet ser i forbindelse med halloween er skremming.

– For noen år siden hadde vi den såkalte killer clownen. Hvis du aner fred og ingen fare, og noen hopper fram og skremmer deg, kan det sette spor hos både barn og eldre. I slike tilfeller kontakter vi barnas foreldre. Hvis det har gått altfor langt kan vi innkalle til bekymringssamtale, sier Lone Strand.

Foreldrene kan ende opp med med regningen selv dersom de håpefulle gjør fantestreker på halloween.

– Jeg vil oppfordre foreldre til å snakke med barna sine før de går ut. Snakk med dem om hva som er greit å gjøre som knep og ikke. Ingen ønsker å avslutte feiringen med å erstatte en knust rute, et punktert bildekk eller en ødelagt hekk, sier Einar Brekken.

Han anbefaler også en prat om høflighet når man ringer på døren hos folk.

Tyveri av godteri skjer faktisk, og er dette grovt nok utført blir det sett på som ran.

Lone Strand, politiførstebetjent i Oslo politidistrikt

– Ikke alle er vant med å få folk på døren sent på kvelden. Og ikke alle ønsker å åpne, selv om de er hjemme. Det må også være greit, påpeker han.

Refleks redder liv

Halloween-kostymer er som regel mørke. Det er derfor ekstra viktig å huske reflekser på barnas kostymer i høstmørket. Sjansen for å bli påkjørt reduseres med hele 85 prosent med refleks. Bare fem prosent av alle fotgjengere som blir påkjørt og skadet bruker refleks, ifølge Trygg Trafikk.

Bare 4 av 10 bruker alltid refleks i mørket, viser en undersøkelse YouGov har utført for Frende Forsikring.

– Det bør bilførere legge merke til i forbindelse med halloween, sier Brekken.

Halloween blir stadig mer populært i Norge. Butikkene tjener gode penger på kostymer og dekorasjoner, og mange gjør seg flid med å pynte i forkant. Men husk at levende lys kan være svært brannfarlig sammen med flagrende kostymer.

– Sikre LED-lys er trygt og kan gi like fin stemning. Mange kostymer er kombinasjoner av akryl, polyester og polyamid. Akryl er det mest brennbare av de syntetiske fibrene. Det kan være vanskelig å få satt fyr på, men når det først brenner, brenner det kraftig. Fibrene smelter og drypper og kan derfor gi dype brannskader, sier Odd-Magne Skjerping, brannekspert i Frende Forsikring.

Koser seg

– Husk at ansiktsmasker ofte er av lett antennelig gummi som brenner kraftig. Vi vil derfor råde folk til å unngå fakkellys der de unge halloween-kledde samler seg. Vi anbefaler også at barna heller utstyres med lykter, sier Skjerping.

Politiet oppfordrer alle til å kose seg onsdag 31. oktober.

– Gå ut med barna, ha det hyggelig og husk at vanlige lover og regler gjelder selv om det er halloween. De aller fleste gjør ingenting galt og bruker dagen til det den er ment som – nemlig en dag der man er ute og koser seg, sier Lone Strand, politiførstebetjent i Oslo politidistrikt. (ANB)

De beste halloween-tipsene

 • Husk refleks til barna og deg selv.
 • Snakk med barna på forhånd om hvilke knep som er ok å gjøre og hvilke som er over streken.
 • Hvis du kjører bil, legg bort mobilen og hold fokus på veien.
 • Skru på utelyset før barna kommer. Halloween skal være småskummelt, ikke fryktinngytende og uhyggelig.
 • Ikke kjør bil med upraktisk kostyme, masker eller liknende.
 • Unngå levende lys i nærheten av kostymer eller halloween-kostymer. Kostymer består ofte av akryl som er det mest brennbare av de syntetiske fibrene.
 • Ta med lommelykt. Den kan både skape trygghet og skrekkeffekt.
 • Hold husdyr i et eget rom. En overivrig hund eller katt som løper ut døren kan være stressende for både barna, deg og dyret selv.
 • Kle dere godt, kveldene er kalde. Husk ull innerst, det gjør ikke kostymet mindre kult å ikke fryse.
 • Server innpakket godteri. Du vil ikke være skyld i å gi bort magesjau eller andre bakterier med snopet ditt.
 • Ikke gå alene. (Kilde: Frende Forsikring)