500 fra 26 land på vennskapskveld

Bra tiltak: Fra venstre: Rytis Leliuga, Åse-Wivi Norderhaug, Sharif Ahmod Haidori, Zahrah Saltani, Fatima Saltani, Sara Gasemi og Nasrullah Akhlagi.

Bra tiltak: Fra venstre: Rytis Leliuga, Åse-Wivi Norderhaug, Sharif Ahmod Haidori, Zahrah Saltani, Fatima Saltani, Sara Gasemi og Nasrullah Akhlagi. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Nærmere 500 personer fra 26 forskjellige nasjoner møtte opp til vennskapskveld på IKEA. Mange av flyktningene er ensomme og bærer på vonde opplevelser, og trenger sårt venner for å integrere seg.

DEL

Hensikten med vennskapskvelden søndag var at flyktningene skulle få en god opplevelse sammen med nordmenn, noe som også ble utfallet av kvelden. Alle hygget seg med godt vertskap og hyggelig selskap, der livshistorier og opplevelser ble delt.

Hindre ensomhet

Vennskapskvelden besto av middagsbuffet, velkomsttale av Røde Kors og IKEA, etterfulgt av Luciatog med vakre julesanger. Til slutt var det kaffe og lek i Småland. Med andre ord en flott kveld, som åpnet opp for opp kjentskap mellom flyktningene og nordmenn. Det var dette som var målet til Listrup da han fikk ideen om arrangere vennskapskvelden.

– Jeg er også innvandrer, og har bodd i både Belgia og Tyskland. Dermed vet jeg hvor vanskelig det er å integrere seg, og hvor fort man blir ensom, forteller IKEA-sjefen til RB.

Fantastisk respons

Det tok derfor ikke lang tid fra han fikk ideen til han tok kontakt med May Ljungkvist i Røde Kors Moelv. Sammen arrangerte de den flotte kvelden som har fått fantastisk respons.

– Jeg har gledet meg til dette i lang tid. Vi har bare fått positive tilbakemeldinger, forteller Ljungkvist.

– Kommer dere til å arrangere dette flere ganger, Listrup?

– Det får vi se, men i utgangspunktet håper vi at det ikke blir nødvendig, og at folk i løpet av denne kvelden danner seg relasjoner slik at ingen er ensomme, fastslår Listrup bestemt.

Vonde opplevelser

Mange av de som kommer til Norge bærer på vonde opplevelser fra krig i hjemlandet. Dette er tilfelle for seksten- og femtenåringene Sharif Ahmod Haidari, Masrullah Akhlagi, Sara Gasemi og Zahra Saltani. De måtte reise alene fra Afghanistan til Norge uten familien, og lengselen er naturligvis stor. Likevel klager de ikke.

– Vi har lyst på utdanning og trygghet, derfor kom vi til Norge. Vi har bodd her i to måneder og trives veldig godt, forteller ungdommene som til daglig bor på Ormseter asylmottak.

Blir integrert

De synes lucia-festen er et utrolig flott tiltak, ettersom det hjelper dem med å integrere seg i det norske samfunnet. – Vi blir kjent med andre og får nye venner, noe som gjør det mye lettere for oss å lære språket. I tillegg lærer vi om nye kulturer, opplyser Haidari på engelsk. Ungdommene er svært lærevillige, og får masse skryt av Åse-Wivi Norderhaug som er ansatt ved Ormseter.

– Jeg er helt imponert over dem. De har opplevd så mye vondt, og allikevel sprer de masse glede og positivitet, forteller Norderhaug rørt. Hun grøsser ved tanken på all den negative medieomtalen i det siste.

– Mye av hatet og fordommene er basert på uvitenhet. De som er negative til flyktninger, burde ta seg en tur på Ormseter for å se hvor flotte flyktningene er, fastslår Norderhaug bestemt.

Artikkeltags