Blir ikke sendt på tv denne julen

Gjestesolist: I år kommer mezzosopranen Marianne Beate Kielland til Ringsaker kikre, 25 år etter at hun som tenåring deltok i en soprangruppe på orgelgalleriet under tilsvarende konsert.

Gjestesolist: I år kommer mezzosopranen Marianne Beate Kielland til Ringsaker kikre, 25 år etter at hun som tenåring deltok i en soprangruppe på orgelgalleriet under tilsvarende konsert.

Artikkelen er over 2 år gammel

For 33. gang er det morgenkonsert i Ringsaker kirke julaften.

DEL

I fjor sendte NRK konserten i fjernsyn og radio på NRK 1, NRK P2 og NRK Hedmark Oppland. I årenes løp har NRK overført konserten sju ganger i radio.

I år blir det ikke slik. Men for dem som finner vegen til kirken denne Julaftenmorgenen, er det likevel nok å by på.

Gjestesolist

Årets gjestesolist er en norsk sanger med europeisk berømmelse, Marianne Beate Kielland, med oppvekst i Furnes,

Som tenåringsjente var hun med i en soprangruppe oppe på orgelgalleriet i Ringsaker kirke ved flere morgenkonserter. Nå, 25 år seinere, er hun blant Europas ledende mezzosopraner med kalenderen full av oppdrag i operahus, konsertsaler og platestudioer.

Som sedvanlig medvirker Næren mannskor, som de har gjort helt fra starten av denne tradisjonen.

I år ledes koret av Geir Willard, etter at deres faste dirigent gjennom mange år, Jon Birger Fløtre, døde for en snau uke siden.

Olaf Aasen leder et ti manns kammerorkester, og Anna Sundström Otervik er syngende leder for vokalensemblet Cantarelle som teller ti sopraner og alter.

Messingblåserne fra Brøttum Brass ledes i år av Daniel Farestveit i Andres Hallas reisefravær.

Programmet

Konserten beveger seg programmessig fra mørke til lys mens det lysner av dag utenfor den snart 875 år gamle basilikaen i hjertet av Mjøsbygdene.

Marianne Beate Kielland og Anna Sundström Otervik innleder konserten i vekselsang med en av kristenhetens aller eldste hymner.

Anna står lengst øst i kirken foran det berømte alterskapet fra Antwerpen anno 1520. Marianne Beate Kielland står vest lengst i kirken, under orgelgalleriet.

Ved vegs ende i konserten lyder Adams Julsång med begge solistene, kor og vokalensemble, strykere, blåsere og orgel i fulltonende samklang.

Godt og vel 400 tilhørere samles årlig i en mørklagt middelalderkirke hvor levende lys blafrer, sangen og musikken toner og publikum forholder seg musestille til siste akkord er dødd ut under høyt kirkehvelv. Per Granbergs 60-årsdag i 1983 er den direkte foranledning til denne konserttradisjonen Arrangører har i alle år vært organist Roger Andreassen og Næren mannskor.

Artikkeltags