Ketil J.B. Belsaas (48) er opprinnelig fra Ranheim i Trøndelag. Dirigenten har sjøl sunget i kor fra han var 15 år, deriblant i Nidarosdomen Domkor. Studier på Høgskolen i Hedmark avdeling Hamar, der han gikk korlinja med Thomas Caplin som lærer, førte han med tiden videre til Skarnes der han nå er avdelingsleder på linja for musikk, dans og drama og underviser i kor og ensembleledelse.

Et scoop

– Det er ikke mindre enn et scoop at Ringsaker Kantori har klart å sikre seg Ketil Jule Bjørnstad Belsaas, mener organist Roger Andreassen.

Belsaas er en av Norges beste kordirigenter og benyttes som lærer for kordirigenter over hele landet. Som instruktør og gjestedirigent er han en ettertraktet ressurs. Han har deltatt med sine kor på internasjonale konkurranser med gode resultater. Ringsaker Kantori kan glede seg over ukentlige korprøver med Belsaas som i løpet av tre måneder har revitalisert koret. Dirigentens pedagogiske gaver blandes med humor og alvor, og Belsaas har alltid en forløsende replikk når det butter imot.

– Jeg jobber litt forskjellig fra kor til kor, sier Belsaas som også dirigerer kammerkoret Collegium Vocale.

– Det handler om å heve nivået på koret. Jeg jobber mye med klang, intonasjon og gir korsangerne noen verktøy, men de må oppfattes og gjøres. Det er en bevisstgjøringsjobb, forteller Belsaas.

– Men vi jobber godt sammen og gir hverandre energi. Vi løfter hverandre og gjør hverandre bedre, sier Belsaas og mener at konsertene ikke er det viktigste, men prosessen innimellom.

Faglig kompetent

Ringsaker kirke er ikke noen ny arena for Belsaas. Med Collegium Vocale som han har ledet i seks år og fortsatt er kunstnerisk leder for, har Belsaas framført Johannespasjonen av Johann Sebastian Bach og Requiem av Alfred Schnittke i den snart 875 år gamle basilikaen i hjertet av Ringsaker. Belsaas har mange planer for Ringsaker Kantori. Hver korprøve representerer noe nytt, noe sangerne gleder seg over.

– Han ånder med musikken og puster med sangerne, sier veteranen Svein Øye som har vært med fra starten av i 1997. En annen sanger med like lang fartstid i koret er sopranen Ingund Strømmen som ikke kan få fullrost den nye dirigenten.

– Vi merker han er sanger sjøl. Han kjenner kormediet fra innsida og vet hvilke verktøy han skal ta i bruk for å få den klangen og de nyansene han ønsker, forteller Strømmen.

Ringsaker Kantori teller 22 sangere denne sesongen. Åtte sopraner, sju alter, tre tenorer og fire basser er materialet Belsaas har til rådighet.

– Både jeg og koret ønsker oss nye sangere, og særlig tenorer og basser er spesielt ønsket, avslutter Belsaas før han fortsetter kveldens korøvelse.

Den tradisjonelle adventskonserten med Ringsaker Kantori holdes i Ringsaker Kirke 17. desember. Årets konsert har tema fra juleevangeliet og heter A Festival of Nine Lessons and Cards.