– Både gøy og skummelt

Melankomiker: Kaia Huuse opptrådte på «hjemmebane» onsdag da hun framførte sanger og dikt på biblioteket i Moelv i forbindelse med Litteraturuka i Ringsaker. Med melankolsk visepop ispedd vitser og anekdoter sørget hun for en trivelig kveld i Moelv. 
Foto: Frank Morgan Bakken

Melankomiker: Kaia Huuse opptrådte på «hjemmebane» onsdag da hun framførte sanger og dikt på biblioteket i Moelv i forbindelse med Litteraturuka i Ringsaker. Med melankolsk visepop ispedd vitser og anekdoter sørget hun for en trivelig kveld i Moelv. Foto: Frank Morgan Bakken Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Kaia Huuse var en av mange som bidro til å gjøre Litteraturuka i regi av Ringsaker bibliotek til et bredt og vellykket arrangement.

DEL

Årets utgave var den 15. i rekken og arrangementet ble opprinnelig unnfanget for å gi skoleelever et møte med litteraturen. Denne visjonen består i aller høyeste grad, men for andre år på rad ble programmet utvidet for å fenge et mer voksent publikum. Dette så ut til å være en suksess.

Hegge dro fullt hus

Det var storkanoner fra hver sin generasjon som gjestet biblioteket i Brumunddal før i uka. På tirsdag var André Ulveseter gjest. Han har skrevet flere bøker om særskriving og harselerer mye med folks evne til å dele opp ord som ikke skal deles. Showet hans går på inn- og utpust på bergensdialekt og det trengtes finkalibrerte høreapparater for å få med seg alt som ble sagt, men ut fra lattersalvene å dømme fikk publikum med seg det meste. Det var langt mer nedtonet stemning dagen etter da Per Egil Hegge gjestet biblioteket. 77-åringen er kjent for sin språkspalte i Aftenposten i tillegg til flere biografier og bøker om språk og grammatikk. Det var ikke et ledig sete å oppdrive på biblioteket da en av våre aller beste forvaltere av språket holdt sitt foredrag om den norske folkesjela og det godt voksne publikummet fikk bevitne en Hegge i storform.

Sært og nært med Kaia

Godbiten for mange i årets Litteraturuke var Kaia Huuses konsert på «hjemmebane» på biblioteket i Moelv. Det var utgivelsen « En liten bok om kjærlighet» som var bakgrunn for invitasjonen og foran et knippe tilhørere spilte hun vekselvis egne låter fra plata «Uvær» og deklamerte dikt onsdag kveld. Hun er tidligere blitt omtalt som «melankomiker» og i Moelv presenterte hun en bukett av vitser og historier mellom sangene der poengene tidvis var så tørre at det burde vært utdelt støvmasker i forkant. Men moro var det. Som visesanger imponerte hun nok en gang og impulsene hun har fått fra det svenske musikkmiljøet er særs framtredende. Melissa Horn er en artist som Huuse beundrer og det er det ikke så vanskelig å høre. Det nedstrippede lydbildet og den skjøre stemmen kunne vært hentet fra hvilket som helst av Melissa Horn sine album. «Like vakker» var intet mindre enn en perle av en låt som bør gå rett inn i visepopens salmebok her til lands.

– En ære at folk gidder

Det er begrenset med plasser på biblioteket i Moelv, men det var ikke plass til stort flere enn de ca. 30 som hadde møtt opp.

– Det er en ære at folk gidder å bruke en kveld på dette når det finnes så mye annet å underholde seg med. Det å spille på hjemmebane som dette er både gøy og skummelt. At det er en liten forsamling spiller ingen rolle for meg, sier Huuse.

Storfornøyd Westgaard

Biblioteksjef i Ringsaker Mette Westgaard er veldig fornøyd med den nå tilbakelagte uka.

– Vi har hatt et litt bredere program i år og er veldig fornøyd med oppmøtet. Ved å ha såpass stort spenn i programmet får vi henvendt hos til grupper vi vanligvis ikke har her og det har vært veldig positivt. At vi får store navn hit er gøy, men det er egentlig bare toppen av isfjellet når det gjelder hva Litterturuka handler om. Det vi gjør på skolene synes ikke så godt, men det å dra rundt å utløse skapende skriving er morsomt, sier hun.

Artikkeltags