- Vi føler at dialektene på Hedmarken dessverre er i ferd med å forsvinne

DIALEKTER: Per Henry Nordby, Bjørn Carlsen og Bjørn Kristen «Ki» Ørbæk lager en formiddag rundt temaet dialekter på Tante Gerda.

DIALEKTER: Per Henry Nordby, Bjørn Carlsen og Bjørn Kristen «Ki» Ørbæk lager en formiddag rundt temaet dialekter på Tante Gerda. Foto:

Tre eldre herremenn har bestemt seg for å slå et slag for dialektene på Hedmarken.

DEL

Lørdag klokka 14 skal Per Henry Nordby, Bjørn Carlsen og Bjørn Kristen «Ki» Ørbæk synge, lese poesi og servere underfundigheter rundt temaet dialekt.

Det skjer på Tante Gerdas i Strandgata i Hamar.

– Vi er så glad i språket. Med slagordet: «Itte gløm dialekten våres» skal vi mimre litt og servere våre tanker om det som skjer rundt dialekten og kulturen vår på Hedmarken, sier Ørbæk.

Både Nordby og Ørbæk er født i 1937. De ser for seg å servere sine historier fra Hamar og omegn.

– Vi bestemte oss for å sette søkelys på dette med språklig identitet. Vi føler at dialektene på Hedmarken dessverre er i ferd med å forsvinne, sier Ørbek, og serverer et eksempel:

– Jeg var med i Stange Morsmålsforening, og i 1999 ga vi ut en bok som har gått sin seiersgang: «Slik tala vi». Under dette arbeidet så gjorde man en lite høytidelig undersøkelse der man fant ut at 80 prosent av innbyggerne i Romedal sa «itte», mens det var knapt i bruk hos dem som bodde i Ottestad.

– Jeg frykter at i dag så er det like mange som bruker «itte» i Romedal som i Ottestad. Det går feil vei.

– Det er sjelden man hører hedmarksdialekt, ja. Det virker som om den har forsvunnet helt. Men jeg er opprinnelig fra Arendal, og har ingenting igjen av min sørlandsdialekt etter mange år i Hamar. Man blir vel påvirket av mediene. Det er lite hedmarksdialekt på TV og radio om dagen, sier Carlsen.

– Vi var innom en nabo og ble sittende og prate. Så sier han: «Jeg skulle ha snakka med han?». Når var det vi byttet ut «tala» med «snakka»? undrer Nordby.

– Hvorfor skal vi ta vare på dialekten, da?

– Vi bor jo midt i Prøysen-land. At dialekten forsvinner går ut over humoren og identiteten vår. Vi har en helt forskjellig humor enn den de har i vest eller nord. Her i øst er det noe engelsk over det. Forsiktig «understatement», mens nordpå har de Oluf som kan snakke fritt om sex. Og i vest forstår de ikke humoren våres i det hele tatt, sier Ørbæk.

Artikkeltags