Religionen blir brukt som verktøy for å opprettholde en «sosial orden» i Iran, en orden som er til gode for regimet. Gjør du opprør, vil du bli straffet. Det har drapet på Mahsa Amini vist oss.

Jeg var 12 år og sto på markedsplassen i hovedstaden i Iran, Tehran. Med conversesko ruslet jeg ned en gate, i det en persisk mann fester blikket til meg. Vi får øyekontakt: «Dine foreldre må brenne i bålet! Har du ikke respekt for samfunnet?!”, skriker mannen. Når han så begynner å peke på leggene mine, fortsetter han å skrike: «Ta på deg en bukse». Forbigående stopper opp og viser avsky for shortsen jeg har på meg. Jeg blir matt, og flau over oppmerksomheten. Fra den dagen har jeg alltid tatt på meg bukser i Iran, latt være å vise de hårete leggene mine.

Det skulle bli mitt første møte med et religiøst samfunn hvor regimet legger agendaen for hva som er lov, og hva som ikke er lov. Hvor religionen blir brukt som verktøy for å opprettholde ordenen i samfunnet. Og denne «ordenen» er egentlig kun til gode for mennene og regimet, ikke for kvinner som tar selvstendige valg; som velger å ikke bruke hijab.

Modige kvinner og menn tar til gatene

Moralpolitiet i Iran skal ha utøvd vold mot Mahsa, etter at de oppdaget at den unge jenten viste håret sitt. Volden førte til at 22 åringen ble lagt i koma, for så å ha dødd av skadene. Drapet på Mahsa Amini har skapt reaksjoner verden rundt. Innad i Iran har det også skapt reaksjoner, men de aller fleste er stille. For vi må ikke glemme at Iran har en befolkning på 83 millioner, så at noen titalls tusen gjør oppgjør, er egentlig ganske få prosent. Det er forståelig, med tanke på at regimet i Iran kan bruke voldelige midler for å tie deg.

Myndighetene har derimot sagt at Mahsa døde av et hjerteinfarkt. Men aktivister mener hun har blitt slått, og et bilde av henne på sykehuset, som sirkulerte mye på sosiale medier, viser blødning fra øret og med blåmerker rundt øynene – tegn på at hun fikk hodeskader.

Gateprotester brøt ut i Kurdistan-provinsen, hvor hun ble gravlagt lørdag. I løpet av de siste dagene har over femti mennesker blitt drept. Mandag demonstrerte universitetsstudenter i Teheran i sentrum. Associated Press rapporterte at de sang «Død til diktatoren» og fordømte politiet og regimet. Dette er mennesker som har fått nok av det moralske monopolet som regimet har. De har fått nok av det moralske jernburet som får kvinner til å være nikkedokker for mennene.

Demonstrantene i Iran fortjener all vår oppmerksomhet, de fortjener å vite at Vesten støtter dem. Modige kvinner og menn har tatt til gatene i håp om et mer rettferdig samfunn; et samfunn hvor kvinner blir verdsatt som enkeltindivider og ikke som slaver for det iranske moralpolitiet.