Gå til sidens hovedinnhold

Landbruk- og matdepartementet positive til Mjøsbru i tre

Artikkelen er over 1 år gammel

I et møte med politisk ledelse i Landbruks- og matdepartementet fikk Fylkesmannen i Innlandet, Oppland fylkeskommune og Hedmark fylkeskommune torsdag gode tilbakemeldinger på Innlandets engasjement for at ny Mjøsbru skal bygges i tre.

– Innlandet har tidligere skrevet historie i utviklingen av konstruksjoner i tre, fra OL-bygget Vikingskipet og Gardermoen lufthavn til verdens høyeste trehus i Brumunddal. Vi ønsker nå å skrive et nytt kapittel i denne historien, skriver de i en pressemelding.

Les også: Nye Mjøsbrua: – Håper på bruk av tre, men uansett må brua i hovedsak bygges av andre materialer

Kan veie opp for kostnadene

Innlandet mener at for å nå klimamålene må man utnytte innovasjonspotensialet. Årlig avvirker Innlandet 40 prosent av landets totale avvirkning innad i skogbruket.

– Innlandet ønsker å ta klimaansvaret og bruke de mulighetene som miljøvennlige bærekraftige byggematerialer gir. Skal vi lykkes fullt ut, trenger vi hjelp og vil derfor utfordre staten til å bidra med føringer – slik de gjorde i forbindelse med OL-94, står det i pressemeldingen.

Les også: Vil sikre at Mjøsbrua bygges i tre. Har bedt om møte med landbruksministeren

En Mjøsbru i tre vil gi kortere byggetid og over 30 prosent redusering i CO₂ utslipp. Det betyr at brua vil være klimanøytral i 25 år med dagens trafikkmengde hvis den bygges i tre. Prisforskjellen mellom å bygge Mjøsbrua i tre eller betong vil være relativt liten, og de andre verdiene for samfunnet, som klimaeffekt og næringsutvikling kan veie opp for kostnadene.

– Neste kapittel er ny Mjøsbru. Vi ber regjeringen bidra til at dette skal legge grunnlag for nye suksesshistorier og økt innovasjon basert på våre naturressurser, kunnskap og erfaringer. Regjeringen bør derfor bidra til at en ny Mjøsbru bygges med bruk av klimavennlige byggematerialer, skriver Innlandet i pressemeldingen.

– Må ligge til grunn for utvikling

Ifølge pressemeldingen er økt skogbasert verdiskapning utpekt som hovedsatsing i utviklingen av framtidig næringsliv i Innlandet. Skog- og trenæringa gir grunnlag for 3,5 milliarder i verdiskapning og rundt 8000 arbeidsplasser i Innlandet.

– Et overordnet politisk fokus på bærekraftig utvikling og trebruk må ligge til grunn for videre utvikling. Satsingen må konkretiseres gjennom bevilgning fra staten til handling, og der alle offentlige nivåer samarbeider og tar ansvar på sine områder, stat, fylke, kommune. Det offentlige må fortsette å stille krav for å drive utviklingen framover der det fokuseres på bærekraftig industrialisering og utvikling av næringslivet. Gjennom et samspill mellom staten og næringslivet kan man bidra til at risikoen reduseres og nye løsninger ser dagens lys. Bare dette kan bidra til en storskala omstilling innen byggesektoren og mer eller flere bærekraftige løsninger og materialvalg, står det i pressemeldingen.