Hun er den første kvinnelige lederen i Hedmark Bondelag

NY LEDER: Elisabeth Gjems (46) fra Haugedalen i Åmot er ny leder i Hedmark Bondelag.

NY LEDER: Elisabeth Gjems (46) fra Haugedalen i Åmot er ny leder i Hedmark Bondelag. Foto:

Elisabeth Gjems (46) fra Haugedalen i Åmot er valgt til ny leder i Hedmark Bondelag. Lars Opsal jr fra Veldre er gjenvalgt som nestleder i styret.

DEL

Det er Hedmark Bondelag som selv melder om valget av Gjems i en pressemelding torsdag ettermiddag.

Dermed blir 46-åringen den første kvinnelige lederen i bondelaget, og etterfølger Erling Aas-Eng, som har vært leder i fire år.

– Vi bønder utfører et oppdrag på vegne av samfunnet om å produsere mat. Betydningen av dette er det ikke gitt at alle forstår. Vi må være flinke til å forklare hva vi driver med. Vi driver ei bærekraftig næring basert på fotosyntesen, og vi er en del av løsningen på klimaspørsmålet, sa Gjems på årsmøtet til Hedmark Bondelag, som har gått av stabelen onsdag og torsdag denne uken.

Les også: Elisabeth (46) er innstilt som ny leder i Hedmark Bondelag

Bred bakgrunn

I følge pressemeldingen har Åmot-kvinnen lang erfaring fra landbruket. Blant annet er dette nevnt i pressemeldingen:

– Hun har siden 2016 vært styremedlem i Geno SA, og styremedlem i Landkreditt SA siden 2013. I Landkreditt har hun vært nestleder i styret fra 2016 og fram til 2019. Hun har også hatt flere verv i Glommen Skog. Hun driver gården Ottershagen i Haugedalen i Åmot med mjølkeproduksjon og skog sammen med sin mann. Samtidig med at de tok over gården i 2004, startet de Ottershagen gardsbarnehage, der Gjems er daglig leder. Hun er utdannet cand. agric. fra naturforvaltningsstudiet ved Norges Landbrukshøgskole (nå NMBU), og har arbeidet hos Fylkesmannen i Hedmark i til sammen åtte år.

Vil slå seg sammen med Oppland

Disse ble også valgt inn i det nye styret:

Ingvald Landet (39) fra Stor-Elvdal og Geir Lohn (50) fra Alvdal. Lars Opsal jr fra Veldre ble gjenvalgt som nestleder, og Ivar Sund fra Grue var ikke på valg som styremedlem. Som nytt fast møtende første vararepresentant i styret ble Åse Sundvor (41) fra Romedal i Stange valgt.

Årsmøtet avgjorde også enstemmig et intensjonsvedtak om en sammenslåing med Oppland Bondelag, står det skrevet i pressemeldingen.

Hedmark Bondelag ser for seg at det kan skje i mars 2020:

– En forutsetning for dette er at Norges Bondelag vedtar at fylkeslag skal følge ny nasjonal fylkesinndeling på årsmøtet i juni 2019. Sammenslåingen vil i så fall skje på konstituerende årsmøte for Innlandet Bondelag i mars 2020, står det i pressemeldingen.

Artikkeltags