Hva kan du gjøre for å hjelpe bøndene under tørkekrisen? – Kjøp og spis norsk kjøtt

KJØTT: Norsk Bonde- og Småbrukarlag oppfordrer folk til å spise norsk kjøtt under tørkekrisen.

KJØTT: Norsk Bonde- og Småbrukarlag oppfordrer folk til å spise norsk kjøtt under tørkekrisen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Mange lurer på hva de kan gjøre for å hjelpe bøndene under tørkekrisen. Norsk Bonde- og Småbrukarlag har et forslag.

DEL

– Det har vært flere henvendelser fra Ola og Kari Nordmann, som lurer på hva de kan gjøre for å hjelpe til.

Det sier Merete Furuberg, leder av Norsk Bonde- og Småbrukarlag, bonde og solung.

Og småbrukerlaget har en oppfordring til de som vil trå til for bøndene.

– Kjøp og spis norsk kjøtt, sier Furuberg.

Les også: Tromler sammen til møte for å formidle fôr til trengende bønder

– Umoralsk å kaste det

– Hvorfor oppfordrer dere til det?

– Det er slik nå, at den prekære krisesituasjonen som tørken over en hel landsdel har forårsaket, så er det formangel og slaktekøer. Det betyr at det blir enda mer norsk kjøtt på lager. Vi mener at det er umoralsk å kaste det, og mener vi må forhindre at vi kaster mat, svarer Furuberg.

Hun ber også forbrukerne om å gå til den lokale kjøpmannen, og oppfordre han eller han til å ta inn norsk kjøtt så langt det er mulig.

– Det går også ut et brev fra oss i dag, til alle butikkjedene, hvor vi anmoder om å bli med på en nasjonal dugnad, sier Furuberg.

– Har kontroll

Hos Nortura på Rudshøgda melder fungerende fabrikksjef John Løkting at flere dyr blir sendt til slakt enn vanlig. Mange bønder sliter med å skaffe nok for til dyrene.

– Vi merker økt innmelding, men har kontroll i form av at vi jobber overtid to dager i uka, og frakter storfe ut av området til Malvik, Otta, Førde og Egersund. Vi utnytter kapasiteten som Nortura har, sier Løkting.

– Til hjelp

Nestleder og veldring Lars Opsal Jr. i Hedmark Bondelag, støtter oppfordringen fra Norsk Bonde- og Småbrukarlag.

– I situasjonen nå, så er det til hjelp for norsk landbruk at forbrukeren er sitt ansvar bevisst, og spiser norsk mat. Blir det en stor nedslakting i høst, så vil det hope seg opp på lager, sier Opsal Jr., og påpeker at situasjonen er lik i våre naboland.

– I Sverige anbefaler matvarekjedene kundene å kjøpe svensk mat. Vi støtter dette utspillet, sier ringsaksokningen.

Artikkeltags