Møttes til krisemøte: – Det avgjørende spørsmålet står fortsatt ubesvart

STORTINGSREPRESENTANT: Nils Kristen Sandtrøen fra Tynset, Aps landbrukspolitiske talsmann.

STORTINGSREPRESENTANT: Nils Kristen Sandtrøen fra Tynset, Aps landbrukspolitiske talsmann. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Lanbruksministeren lanserte mandag ti krisetiltak for å hjelpe bøndene i fôr- og tørkekrisen, men flere savner mer penger på bordet.

DEL

Mandag ettermiddag møtte landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) ledere fra Norges Bondelag og Norges Bonde- og Småbrukarlag til møte i Oslo.

Der ble fôr- og tørkekrisen satt under lupen, og Oppland Arbeiderblad skriver at statsråden lanserte ti krisetiltak for å hjelpe bøndene i den fortvilte situasjonen.

Men ikke alle er helt fornøyd etter møtet. Aps landbrukspolitiske talsmann Nils Kristen Sandtrøen er blant de som savner flere økonomiske virkemidler.

– Arbeiderpartiet mener det er viktig at alle muligheter for å avhjelpe situasjonen nå benyttes. Det avgjørende spørsmålet om det kommer friske midler står fortsatt ubesvart. Det er derfor helt nødvendig at regjeringen tar på alvor det helt ekstraordinære ansvaret de nå sitter med for å bidra til en rask avklaring i hva som er det økonomiske handlingsrommet. Arbeiderpartiet forutsetter at man gjennom en slik avklaring bistår med tilstrekkelige fleksible ordninger og midler i forhold til avlingsskadeerstatningsordningen, sier Sandtrøen i en pressemelding.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

LANDBRUKSMINISTER: Jon Georg Dale (Frp).

LANDBRUKSMINISTER: Jon Georg Dale (Frp). Foto:

Kniven på strupen

Leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Merete Furuberg, var med på møtet, og også hun er bekymret for at bøndene ikke fikk økonomisk støtte.

– Bønder ringer meg daglig og forteller at den økonomiske situasjonen gjør at de har kniven på strupen, sier Furuberg til NTB mandag.¨

Oppland Bondelag er heller ikke helt fornøyd.

– Det er mange bra tiltak som ble presentert, men jeg savner mer konkrete økonomiske virkemidler når det gjelder avlingsskadeordningen. Det er nødvendig for at det ikke skal gå dukken med jordbruket slik vi kjenner det i dag, sier Kristina Hegge fra bondelaget til Oppland Arbeiderblad mandag kveld.

Får bruke matkorn som såkorn

Blant tiltakene som ble lansert, ønsker landbruksministeren blant annet å øke forskuddutbetalingen på avlingskadeordningen, skriver OA.

Dale vil blant annet gi dispensasjon på kravet om fôropptak på beite, og forskuddsutbetalingene på avlingsskadeerstatning blir økt til 70 prosent av summen, skriver avisen.

Det vil også bli opprettet flere kontrollstasjoner, som gjør at importert fôr kan losses i flere havner. Regjeringen vil også legge til rette for at bøndene får bruke matkorn som såkorn det neste året, noe som er et forslag fra Felleskjøpet. Det vil også bli gitt dispensasjon slik at bøndene som driver økologisk, kan bruke sine områder til fôr og beite, og fortsatt få tilskudd, skriver OA.

Artikkeltags