Vedum savner flere økonomiske tiltak: – Dette blir dyrt for hele samfunnet

SP-LEDER: Trygve Slagsvold Vedum.

SP-LEDER: Trygve Slagsvold Vedum. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

– Når ei næring blir rammet av en ekstraordinær krise, har vi i Norge tradisjon for at regjeringen prøver å gjøre fallet minst mulig, sier Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum til RB

DEL

Jordbruksorganisasjonene og landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp), ble tidligere denne måneden enig om å gjennomføre flere tiltak for å hjelpe gårdbrukere over hele landet under fôr- og tørkekrisen.

Mange har etterlyst flere økonomiske tiltak som en del av pakken, og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er intet unntak.

– Landbruksministeren har ingen nye midler, og det bærer tiltakene preg av, sier Vedum til RB tirsdag.

– Blir dyrt for hele samfunnet

Sp-lederen bor selv på en gård i Stange, der han leier ut det meste av jorda, og som i hovedsak brukes til å dyrke korn. Vedum beskriver et stusslig skue ute på jordene, men understreker at det er husdyrprodusentene som lider mest nå.

– Det er de som er avhengig av å skaffe mat til dyrene, som sliter mest, sier stangesokningen.

Vedum mener hele samfunnet vil merke at mange bønder nå får reduserte inntekter, og dermed mindre penger å rutte med framover. Sp-lederen nevner at det kan gå utover alt fra rørleggere og maskinforhandlere, til store aktører i industrien.

– For den enkelte gårdbruker, så kommer dette til å være et hardt økonomisk år, men krisen har nå blitt så omfattende og har rammet store deler av Norge, slik at det ikke lenger bare er en krevende situasjon for hver enkelt bonde. Det er mange som kommer til å merke dette. Det kommer til å ha ringvirkninger til industrien og leverandører. Det blir mindre aktivitet, sier Vedum.

Les også: – Kjøp og spis norsk kjøtt

– Ustabilitet

Han nevner Nortura på Rudshøgda som et lokalt eksempel.

– Nortura er en stor kjøttprodusent i Ringsaker, og fordi mange bønder nå må sende dyr til slakt fordi de har lite fôr, så kan Nortura få mye slakt nå, og for lite slakt til vinteren. Det blir en ustabilitet, sier Sp-lederen.

Derfor mener Vedum regjeringen gjør lurt i å legge mer penger på bordet.

– Jeg mener regjeringen må være villig til å komme med noen midler. For samfunnet er det mest lønnsomt. Med en så omfattende krise som i år, så må det fra regjeringens ståsted, være en vilje til å dempe fallet. Dette blir dyrt for den enkelte bonde, men det kan også bli dyrt for samfunnet, avslutter stangesokningen.

Les også: Sparebanken vil hjelpe bøndene med å kjøpe dyrefôr

– Ikke fornøyd

Ering Aas-Eng er leder i Hedmark Bondelag, og tolgingen forteller at bondeorganisasjonene nå kontinuerlig jobber med å sikre bøndene bedre økonomiske rammer. Spesielt er det fokus på å øke størrelsen på avlingsskadeerstatningene.

– Vi er ikke fornøyd, sier bondelagslederen, og viser til Sverige:

– Den svenske regjeringen har kommet med en krisepakke til svensk landbruk på 1,2 milliarder kroner, opplyser Aas-Eng

– Vil fort få følger for hele samfunnet

Han mener mange norske bønder nå begynner å merke på pungen at det har vært et ekstremt år.

– Nå begynner realitetene å krype innpå. Likviditeten er stram. For mange er dette ei marginal næring, dette er ikke folk som sitter på store reserver. Her må vi opp med friske penger, sier Aas-Eng til RB.

Han er enig med Vedum om at krisen ikke bare handler om den enkelte bonde.

– Dette handler ikke først og fremst bare om bondens situasjon. Det handler også om matproduksjonen, å berge den gjennom dette. Dette er en alvorlig situasjon for oss alle, og regjeringen bør innse alvoret. Det vil fort få følger for hele samfunnet rundt oss, avslutter Aas-Eng.

Artikkeltags