Pinlig å kaste mat

DEL

MeningerTo good to go – eller for bra til å kastes. Det er en app som virkelig utgjør en forskjell. For den bidrar til at mat som før ble kastet nå blir tatt vare på. Kunder kan via en ordning bestille mat som serveringsbedrifter ikke får solgt, og som ville havnet i søpla. Denne maten får kunder solgt til redusert pris. Det er naturligvis en veldig god ordning.

Årlig kaster vi 355.000 tonn mat som kunne vært spist. Det er et grusomt høyt tall. Det er et skremmende tall. Det er regnet ut at matsvinnet tilsvarer et verditap på 18 milliarder kroner. Flere tiltak er satt i gang de siste årene for å redusere det. Blant annet en omfattende bransjeavtale med aktuelle tiltak. Når en tenker på alt det arbeidet som legges ned for å produsere mat, er det pinlig hvor lett det ofte kastes i søplas.

Utviklingen har vært negativ. Rikdommen i Norge bidrar til at vi ikke bryr oss særlig om å utnytte mat skikkelig. Det er lettvint å kaste. For bare noen tiår tilbake var situasjonen en annen. Da var regelen å spise alt som ble kjøpt inn, og restemiddager i ulike varianter var en naturlig og viktig del av hverdagen.

Det er et stort dilemma for alle, samtidig er det noen som ser mer til dette enn andre. De som jobber innenfor servering opplever at mye god mat går tapt. Appen omtalt over bidrar til å kunne ta vare på mat og bruke den i stedet for å kaste den. Baker Kristiansen i Moelv og Brumunddal har på to år berget over 5.000 porsjoner med mat. Det viser at det er mulig å tenke nytt for å stoppe dette sløseriet som så mange er en del av. Å gi dette oppmerksomhet er også viktig for å kunne bidra til å få flere til å tenke. Nå er det seks serveringssteder som er en del av denne ordningen. Dette er noe flere kan begynne med.

Det skal være flaut å kaste mat. Det bør være noe alle får en rett holdning til. Maten som kastes er rett og slett alt for bra til å kastes.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags