Søppel på dagsorden

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerSkolene burde hatt løftet problemer med søppel på pensum. «Alle» vet at det er galt å kaste fra seg brask, men likevel flyter det med søppel som dukker opp når snøen forsvinner hver vår. Terskelen for å kaste fra seg sitt eget søppel virker å være lav for mange. Det er manglende respekt for omgivelser, og det ser virkelig ikke bra ut med alt brasket som ligger slengt, spesielt langs vegene våre. Å kaste fra seg søppel ut bilvinduet er en aktivitet mange ser ut til å ha små problemer med å bedrive. Emballasje fra hurtigmat er noe av det som det gjerne dukker opp mest av nå på våren.

I et større perspektiv er det med søppel naturligvis et langt større problem. Det er blant annet satt på dagsorden de enorme problemene plastsøppel nå skaper. Det advares mot at det i 2050 vil være mer plast enn fisk i havet om utviklingen fortsetter. Allerede bukker mengder av fisk under på grunn av ulike sorter plastsøppel. Summen av avfallet som kastes skaper store negative konsekvenser. Når såpass mange ikke bryr seg om mengden avfall de kvitter seg med gir det naturligvis svært negative utslag for vårt eget miljø.

Det er å håpe at yngre generasjoner klare å vokse opp med andre holdninger og kunnskap om problemene. Sett mot andre problemer virker ikke søppel som noe alvorlig krise, men dette har som nevnt noe med holdninger å gjøre. For alle er det også grunn til å huske på at det er viktig å gi beskjed til dem som kaster søppel uten bekymringer. Selvjustis på dette vil kunne bidra like positivt som mange andre tiltak. Om bøter for forsøpling også hadde blitt praktisert ville det kunne virke preventivt.

Noen synes dette er blitt så ille at de plukker søppel etter andre når de selv går eller løper tur. Det er et nytt fenomen, #plogging, som brer om seg. Det skjer også i Ringsaker. Det kan virke for galt at andre som er på tur skal plukke opp etter andre, men om det er med på å skape oppmerksomhet om uvesenet så er det uansett bare å takke for innsatsen til de som driver denne aktiviteten.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags