Ventet skolenedleggelse

Historie: Ringsaker Montessoriskole legges ned, etter å ha vært i drift siden 2004. Før det var Nordheim skole i lokalene. Bygningen skal selges. Foto: Gaute Freng

Historie: Ringsaker Montessoriskole legges ned, etter å ha vært i drift siden 2004. Før det var Nordheim skole i lokalene. Bygningen skal selges. Foto: Gaute Freng

DEL

MeningerRingsaker Montessoriskole stenger dørene etter 15 års drift. En skole som ble etablert i protest fra bygdefolket på Ring da kommunene besluttet å legge ned Nordheim Barneskole.

Montessoriskolen tok over og skapte stor begeistring for ringingene. Begeistringen har avtatt. Ikke noe galt å si om Montessori-pedagogikken, men det er virkelig ikke enkelt å drive skole, uansett pedagogikk, i lokaler og omgivelser som ikke er tilpasset ny tid. Spesielt ikke når den ene nye og moderne skolen etter den andre etableres i bygdene rundt.

Oppgaven med å beholde skolen i bygda i 2004 var en god nyhet, og oppslutningen om skolen var bra de første årene. De som hadde kjempet for skolen hadde unger i rett skolealder og ga naturligvis det hele en god start. Når nye elevkull er klare for skolen har ikke nye foreldre samme engasjement for skolen det i sin tid ble kjempet for å bevare. Alternativer med en ny og moderne skole i nabobygda lokker mer. Foreldre ønsker det beste for ungene sine, og den utviklingen skolene generelt opplever krever mye av dagens skoler. Siden interessen for skolen på Nordheim har sunket de siste årene har ikke de klart å skape det innholdet som er godt nok for foreldre på Ring.

Alternative skoler vil naturligvis ha bedre levekår i byer med større befolkningsgrunnlag. I mindre bygder vil steinerskoler og montessoriskoler slite med å holde skansen. Det stopper til slutt, slik som det har gjort både på Furu og på Ring.

De som la ned kampen for sin skole i sin tid skal uansett har kred for jobben den gang. Mange elever har hatt gode år på skolen. Det skal en ikke glemme. Nå er det ikke liv laga lenger. Noen er naturligvis skuffet over det, men langt fra nok til å holde liv i en skole på Ring. Likevel ser vi ikke bort fra at det også senere vil dukke opp spørsmål om slik skoler om andre bygde rammes av en skolenedleggelse slik Ring opplevde det for 15 år siden.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags