NAV og bilagene

Av
DEL

MeningerNAV har alle bilag liggende. Det er bare det at ikke alt er digitalisert, men bilagene ligger på lager. Nå prøver NAV seg med at det er vanskelig å finne igjen saker. Det er tull. Jeg har hatt et dypdykk i min saksgang. Der var det fullt av bilag langt tilbake. Mange av de var stemplet: Unntatt offentlighet».

Hva grunnen var vet ikke jeg. Det manglet ikke på bilag, men NAV vil ikke hjelpe. I saken min mangler det ikke på bilag, men de gidder ikke å ta arbeidet med å lete opp igjen det som ikke er digitalisert. I mitt tilfelle er det bilag nok, men den første og viktigste søknaden mangler. Nemlig søknaden om yrkesskade. Den er omtalt av en spesialist, men papiret/søknaden mangler Det mangler ikke på bilag, men på viljen til å rydde opp.

Problemet er ikke at NAV skal spore opp igjen alle saker. Det ønsker de nok ikke heller. NAV er en blankpolert stat i staten. NAV er en egen stat i staten. NAV er delt i to. En statlig del og en kommunal del. Jeg er ikke den største historikeren, men jeg mener å huske at det var viktig at folk skulle ha en person å forholde seg til. Det er fullstendig feil. Slik er det ikke.

Den kommunale delen av NAV kan klages inn for fylkesmannen, men den statlige delen kan ikke fylkesmannen gjøre noe med. Jeg har prøvd meg helt på departementets nivå, men det hjelper ikke på den statlige delen av NAV. De som er rammet av skandalen vet hvem som er straffet og de vet hvem som har fått avkortning av trygden. Da er det bare å ta kontakt. Da må NAV vise sin vilje til å hjelpe folk å søke for å rette opp det de har gjort feil. Jeg har flere ganger fått beskjed å gå hjem og skriv søknad. Det har vært imot deres reglement, men de har hatt all makt. Håper ikke de gjør det nå. Det tør de vel ikke med det medietrykket som er nå. «Lille» meg kunne de dupere og behandle som en dritt.

Det de har vist nå er bare toppen av isfjellet. NAV har økonomiske bindinger til «rådgivende» leger og til leger som skriver spesialisterklæringer. Det grenser til korrupsjon. Disse har økonomisk bindinger til oppdragsgiver, som gjør at tvilen aldri kommer «tiltalte» til gode. Rådgivende leger og leger som skriver spesialisterklæringer vet hva oppdragsgiver ønsker å få i sine svar. Dersom det ikke skrives til fordel for oppdragsgiver, så mister de sannsynlig flere oppdrag. Her er det store pengesummer som bytter eier og som er drivkraften for de som skriver.

Her må det innføres ei samtykkeerklæring. Når disse erklæringene først har kommet i sirkulasjon, så er de veldig ødeleggende for et menneske og dets saksgang. Når NAV sitter med bedre kompetanse enn spesialister på universitetssykehusene, da kan en lure på om det er bindinger som ikke tåler dagens lys. Nå MÅ myndighetene ta dette på alvor og ta en gjennomgang av hele NAV systemet. Jeg har sett maktmisbruket NAV/trygdekontoret har omgitt seg med helt fra 1972. Da jeg var på Attføringsinstituttet. Det har ikke blitt noe bedre. De utøver makt mot svake grupper. Det skjer mye bra, men nå har de virkelig vist hvordan de viser sin makt og arroganse. Håper denne skandalen vil gjøre NAV til et mer hjelpsomt offentlig kontor hvor de viser at de er til for å hjelpe folk i vanskelige situasjoner.Artikkeltags