Julebrev. Julen 2017. Til Pihl AS

Julekort: Kristian Øverbø sender julebrev til Pihl. Her julekortmotiv mot Kroksjøen og Kuåsen.

Julekort: Kristian Øverbø sender julebrev til Pihl. Her julekortmotiv mot Kroksjøen og Kuåsen. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Takk for året som snart ebber ut med ønske om en riktig så trivelig jul for deg og dine.

DEL

MeningerNå sitter jeg inne i ei hytte på sørsida av Kroksjøen, og ettersom jeg er her i Ringsakerfjellet tar jeg skikken der jeg er: Det betyr at jeg ber om penger nå som jeg har lyst på litt ekstra påfyll. Kan du betale  44 408 kroner til meg?

Du skjønner jeg har hatt betydelige kostnader det siste året og i mange år tidligere. Jeg forventer også å få betydelige kostnader i årene som kommer.

Kostnadene kan ikke direkte henføres til deg, og jeg er den første til å innrømme at jeg ikke har noe grunnlag for å kreve at du skal betale, men jeg håper at du vil bidra. Jeg tror det er mange som ville ha bidratt dersom de hadde blitt spurt.

For at du skal bli fristet til å betale skal jeg forsøke å forklare grunnen til at jeg nå har fått betydelige kostnader. Jeg er også grunneier akkurat som du er. Grunneier med mye mindre grunn enn deg, men på grunn at jeg har grunn har jeg grunn til å påstå at jeg har hatt, og kommer til å få betydelige kostnader. Ingen grunn til å tvile på det.

For å kunne kjøre fram til grunnen som vi eier har vi en veg. Vi er mann og kone som eier grunnen. Vegen som er en grusveg har blitt temmelig slitt i årenes løp. Det du kan merke deg er at det er andre enn vi som er grunneiere som nyter godt av vegen. Folk som er på besøk hos oss bruker vegen. Turgåere og joggere som bare farer forbi nyter og godt av samme veg.

I sommer fant vi vegen så dårlig at vi fikk vår gode nabo Roald til å oppgradere den. Roald som både har stor traktor, stor dumperhenger og passe stor gravemaskin la nytt bærelag, lagde nye veggrøfter og avsluttet med et fint topplag.

- Det ble jommen fin veg, sa jeg

- Ja, sa Roald

- Rart at den har blitt så slitt, sa jeg

- Er nok all tungtrafikken, svarte Roald

- ?

- Ja, lastebiler med jord og stein, traktor med tømmer og ved i all slags vær og ikke minst vogntog på vogntog med tømmer. Det er ikke få lass som har gått på den vegen, utdypet Roald

- Du har nok et poeng der, svarte jeg.

- Men, nå har du god veg i mange år, minst i 10 år vil jeg tro, repliserte Roald.

Roald svingte gravemaskina opp på hengeren og reiste hjem. Deretter sendte han regning for jobben. Roald er en grei kar, og tok ikke mer betalt enn det han måtte ha. Men det ble 100 kroner pr meter ferdig oppgradert veg. Trøsten er at dersom vegen holder i 10 år blir det ikke mer enn 10 kroner pr meter pr år.

Jeg regner med at du har mye større kostnader med alle dine veger Pihl, men du har jo veldig mye mer tømmer og grunn enn oss. Det får være trøsten for deg.

I tillegg til gardsvegen har vi en fellesveg. Alle som har rettigheter i denne vegen utgjør en vegforening.  Jeg må si det fungerer fint med vegforening.  Alle som har rettigheter i vegen er med og bestemmer. Det vi i fellesskap bestemmer er hvordan vi skal passe på vegen og hvordan vi skal fordele kostnadene. Det er kun kostnadene til vegen som fordeles. – Det er ingen som skal berike seg på vegen vår.  Vi har ordnet det slik at de som har mye kjøring, for eksempel tømmertransport, betaler mer enn de som bare har behov for å kjøre til og fra huset sitt med en liten bil.

Der vi holder til, og der fellesvegen ligger har vi en egen lov som har bestemmelser om hvordan vi skal organisere driften av private veger. Ja tro det eller ei, den samme loven har og egne bestemmelser om hvordan vi skal gå fram dersom vi skulle finne på å kreve inn bompenger. Dette kommer sikkert overraskende på deg, men i følge denne loven må den som vil kreve inn bompenger først spørre kommunen om det er greit. Og, hold deg fast, kommunen skal godkjenne bomsatsene.

Jeg er ikke sikker på om denne lovens virkeområde omfatter Ringsaker. Etter det jeg har lest i lokalavisa, tror jeg ikke loven gjelder i Ringsaker kommune. Men, allikevel, du bør ta en titt på lovteksten for å få nyttige tips. Loven heter Vegloven.

Håper du orker å lese videre, teksten fortsetter her:

Jeg har hørt at du har tatt på deg den krevende oppgaven det er å utvikle fjellet. Når det gjelder å utvikle fjellet tror jeg kanskje du har tatt på deg oppgaver du egentlig ikke trenger å drive med.

Da jeg gikk på skolen lærte jeg at fjellet har blitt utviklet gjennom år med geologiske prosesser og av vær og vind.

Dette betyr at fjellet er ferdig utviklet. Du trenger ikke bekymre deg for å få fjellet ferdig. Fjellet er ferdig laget. Fjellet bare ligger der nå, helt ferdig laget.

Mange av oss synes det er fint at fjellet bare ligger der.

Det er det som er så fint med fjellet, at det bare ligger der.

Ha en riktig god jul og et godt nytt år.

Artikkeltags