Ungdomsbok: Helene Guåker fra Nes er aktuell med ny bok, «Juksemaker». Mye av handlingen er hentet fra egne erfaringer.

– Juger for å overleve

I boka «Juksemaker» skriver Helene Guåker om hvordan det er å føle seg som en taper blant vinnere på videregående. – Det var slik jeg følte meg.
Av
Publisert

Guåker valgte musikklinja i Stange framfor Ringsaker videregående skole da hun skulle begynne på videregående. Hun ville vekk.

– Jeg merket tidlig at jeg var på feil plass. Jeg var lei skolen før jeg begynte, og havnet i klasse med veldig mange flinke elever. Likevel kunne jeg ikke slutte, det var ikke meg. Da var det bare å bite tennene sammen og komme seg gjennom de tre årene.

Handlingen i Guåkers nye bok, som kom ut forrige uke, er i stor grad hentet fra egne erfaringer og opplevelser i ungdomstiden.

– Jeg skriver om Vilde, som ikke føler noe fellesskap med klassen sin. Hun er tøff i trynet, men ikke på innsida. Hun må juge for å overleve, og det er hun god på.

Det samme var Guåker da hun gikk på skolen. Og det er hun fortsatt.

– Det er jo det jeg gjør når jeg skriver.

Prøver seg på noe nytt

Språket er som i tidligere bøker enkelt og lett forståelig, med korte setninger.

– Det er en ungdomsbok, og jeg er opptatt av at alle skal kunne lese den uten å falle av på grunn av vanskelige ord eller kjedelig innhold.

Samme tankegang har hun for diktsamlingen som utgis til våren. Det er et nytt univers for Guåker.

– Jeg har gått på Norsk barnebokinstitutt for å få flere bein å stå på. I den forbindelse skulle vi ha et hovedprosjekt. Da jeg skulle bestemme meg gjorde flere hendelser at valget falt på en diktsamling for ungdom. blant annet møtte jeg en som spurte meg hva jeg leste for tiden. «Dikt», svarte jeg. Han sa at det leste han ikke. Da bestemte jeg meg for å skrive en diktsamling typer som han også kunne lese.

Diktsamlingen har samme hovedperson som «Juksemaker».

– Det er en narrativ, kronologisk samling av dikt fra Vildes tid før videregående. Handlingen slutter den dagen hun begynner på videregående.

Dikt og DJ

Guåker jobber også med å lage en forestilling basert på diktsamlingen.

– DJ Ingebling, Ingeborg Husbyn Aarsand, blir med på den. Hun møtte jeg på Harpefoss poesifestival i 2013. Musikken hennes var utrolig fengende. Jeg gleder meg til å sette den sammen med diktene mine. Også dette er et grep for å nå ut til flest mulig.

Premieren er under Litteraturuka i Ringsaker neste vår, hvis alt går etter planen.

– Det er litt skummelt å kaste seg uti noe sånt, noe helt nytt og annerledes. Samtidig er ønsket om å formidle større enn frykten for å mislykkes, sier Guåker.

Mer på gang

Hun har flere prosjekter på gang, etter et produktivt opphold på Banff Centre for the arts, et kunstsenter i Canada i sommer.

– Der kunne jeg virkelig slappe av og konsentrere meg om å skrive. Det var veldig nyttig. Det jeg jobbet med der er romanstoff for voksne.

Guåker trives godt som forfatter, selv om det også er tøft å klare seg.

– Jeg har alltid visst at det var det jeg ville bli. For en stund siden fant jeg en innføringsbok fra 5. klasse hvor jeg hadde begynt på en roman med et rimelig heftig persongalleri. Det å skrive har ligget i meg hele tiden. Jeg klarer ikke tanken på en pengejobb som binder meg opp fem dager i uka. Det er dette som er meg.

Artikkeltags