Prisen ble første gang delt ut i 2014. Målet er å løfte fram og hedre bønder, kokker og andre aktører som bryr seg om bærekraftige måltider. I år kan Hovelsrud gård på Helgøya gå til topps. Kyllingprodusenten med Marianne Olssøn i spissen er nominert sammen med Norsk Gardsost og Trøndelag sankeri.

– Vi på Hovelsrud er veldig stolte å over å bli nominert til selveste Matprisen! Vi mener at Norge trenger økologiske produsenter som satse. Vi ønsker å bygge opp Hovelsrudkylling så det gjør en forskjell, slik at vi øker andelen økologisk i Norge – for det er det mest bærekraftige på sikt, uttaler Marianne Olssøn.

Matprisen 2022 har sju priskategorier: Matprisen, Årets kjøkken, Årets storkjøkken, Årets produsent, Debioprisen, Årets formidler, og Årets salgskanal.

Juryen sier følgende om nominasjonen av Hovelsrud gård:

«På Helgøya i Mjøsa ligger Hovelsrud gård. Ved den staselige storgården med en snirklete 1800-tallshage, finner vi en kyllingproduksjon som skiller seg særegent positivt ut. Hovelsrud driver økologisk, og dyrevelferden står i sentrum. Kyllingene har god plass inne, og ute kan de gresse fritt i en frukt- og bærhage. Marianne Olssøn og familien har stor åpenhet rundt sin produksjon og inviterer sine kunder til gården for å se hvordan de driver. Hovelsrud gård viser at det er mulig å drive stort uten å la det gå på bekostning av dyrevelferd og kjøttkvalitet, og ved å også redusere plastbruk i emballasje med 70 prosent er de en god representant for fremtidens matproduksjon».

Årets vinnere blir annonsert den 16. november.

Matprisen eies av Debio – en privat medlemsorganisasjon som kontrollerer og merker økologisk landbruksproduksjon, foredling, lagring, import og omsetning.