Gå til sidens hovedinnhold

Må vi eldre idiot-testes for å få våre rettigheter?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Var det noen som hørte om de eldres livsvilkår og leveforhold under valgkampen? De få som i det hele tatt nevnte dette tema var i så fall svært lavmælte!

Så kommer hverdagen og virkeligheten, hvordan er den for oss eldre?

Vi utelukkes og ignoreres. Ikke behersker vi data. Ikke kan vi kjøre bil lenger, før vi i så fall må gjennomgå det som med rette kalles «idiot-test».

Hva gjør vi da, når vi skal forflytte oss og bor langt utpå bygda? Jo, vi blir tildelt et såkalt «TT-kort» (tilrettelagt transport) som sørger for gratis drosje, inntil et visst beløp.

Og så visst ingen skal tro at du får tildelt et slikt uten sverdslag.

Beviset får du fra kronikken i HA torsdag 16. september, skrevet av 87-årige Reidar Tørudstad fra Nybygda.

Han forteller han gikk helt etter oppskriften, likevel ble ikke søknaden hans antatt. Det ble en ydmykende behandling, rot om informasjon og papirer og skjemaer, hvor han til slutt får beskjed om at hans søknad ikke kan behandles av den såkalte TT-nemnda på grunn av manglende opplysninger!

Det burde ikke være særlig tvil om hans rettigheter, med 87 år gamle bein og livslang slitasje, med bosted langt utpå bygda uten regelmessig transporttilbud.

Er det snart en grense hva eldre skal finne seg i? Riktignok har vi lært både vanlig folkeskikk og tålmodighet, men å få respekt tilbake ser ut til å være vanskelig.

Det kunne være greit å få eldreombud, både sentralt og lokalt. På det lokale plan bør det gis service og hjelp, i stedet for at folk skal behøve å føle seg som en dust. Til dette ombud burde folk kunne henvende seg for å få datahjelp, som også omfatter tilpasset opplæring.

Er det snart på tide å kreve respekt for vår generasjon?