– Man bør unngå bursdager, familietreff og unødvendige reiser

PRESSEKONFERANSE PÅ SKYPE: Fylkesmannen i Innlandet gjennomførte pressekonferansen på Skype for å unngå koronasmitten.

PRESSEKONFERANSE PÅ SKYPE: Fylkesmannen i Innlandet gjennomførte pressekonferansen på Skype for å unngå koronasmitten. Foto:

Fylkesmannen i Innlandet har onsdag hatt møter med alle kommunene i Innlandet. Her kom Fylkesmannen med flere anbefalinger, men det er opp til hver enkelt kommune hvilket nivå de vil legge seg på.

DEL

– Vi er i en alvorlig situasjon som vil kreve noe av alle, åpnet Knut Storberget onsdag ettermiddags pressekonferanse.

Rett før hadde Fylkesmannen i Innlandet gjennomført et møte med alle kommunene i Innlandet for å komme med sine anbefalinger til hvordan kommunene kan takle og begrense koronasmitten.

– Vi mener fra vår side, som ansvarlig regional aktør for beredskapen, at hvis vi gjør de riktige tingene til rett tid, kan vi forhindre at smitten skader oss mer enn den ville gjort om vi ikke satte inn tiltak, sa Storberget.

Det ble ikke lagt skjul på at flere kommuner har betydelige utfordringer. I Sel kommune er ti prosent av befolkningen rammet.

– Fylkesmannen ser nå på kapasitetene ute i kommunene for å håndtere de primære oppgavene. Det er et stort antall smittede og desto større antall mennesker med restriksjoner av ulike slag, så vil det kunne ramme viktige offentlige aktiviteter, fortsetter han.

Totalt i Innlandet er det snakk om 27 smittetilfeller onsdag ettermiddag, men vi vet flere blir testet hele tiden. Fylkesmannen har ikke oversikt over hvor mange som er satt i karantene.

Storberget la fram det han kaller «Innlandet-standarden» for å takle koronaviruset.

– Vi ønsker fortsatt stor oppmerksomhet rundt det individuelle ansvaret med håndhygiene og hoste- og nysepraksis. Vi oppfordrer ellers til at det ikke håndhilses eller klemmes og at karantenereglene lokalt blir overholdt.

– Når det gjelder næringsliv og andre virksomheter bør man der man har mulighet etablere hjemmekontor for flere for å sikre at folk ikke blir smittet, sa Storberget.

Ellers er anbefalingene følgende:

 • Unngå kollektivtransport som ikke er nødvendig. Det samme gjelder unødvendige utenlandsreiser og flyreiser i landet
 • Ta med egen niste i stedet for kantine
 • Sosiale sammenkomster som bursdag, familietreff og russetreff bør man unngå. Det samme blir sagt om store folkeansamlinger, utesteder osv.
 • Det bør legges til rette for at mennesker kan stå med én meters avstand på forsamlingssteder
 • Besøk på sykehus, sykehjem eller andre institusjoner må bregrenses til det strengt nødvendige
 • Barnehager og skoler blir opprettholdt så lenge som mulig. Det bør brukes frivillige der bemanning blir permittert
 • På ungdomsskoler og videregående skoler anbefales fjernundervisning, og stenging må vurderes fortløpende. Det samme gjelder for høyere utdanningsinstitusjoner
 • Seminar med mer enn 15 personer må unngås. Ta heller i bruk Skype
 • Idrettsarrangementer og kulturarrangementer med mer enn 50 deltakere bør ikke avholdes
 • Arrangement generelt bør vurderes etter statlige retningslinjer
 • Kommunene kan legge seg på en strengere linje

Artikkeltags