Ringsaker MDG har på sin side vedtatt og nedfestet i sitt valgprogram at de vil bygge Mjøssykehuset i Moelv, konkret står det slik: «Ringsaker MDG vil at Mjøssjukehuset kommer imellom de tre store mjøsbyene Hamar, Gjøvik og Lillehammer, og med anbefalt plassering i knutepunktet Moelv.»

I partiprogrammet til Innlandet MDG gikk flertallet på årsmøtet inn for at det skal stå: «Innlandet MDG vil utvikle og bevare dagens sykehusstruktur i et nullplussalternativ med nytt erstatningssykehus for Hamar.»

Overfor Ringsaker Blad sier Hisdal Eriksen, som er Ringsaker MDGs førstekandidat til valget til høsten og sjettekandidat på fylkeslista, at han personlig støtter Mjøssykehuset-alternativet.

– Og jeg ga tydelig uttrykk for hva jeg mener, sier han om debatten på årsmøtet.

– Tungt hjerte

Men Hisdal Eriksen innrømmer at det er med en bismak at Ringsaker MDG ønsker at det nye sykehuset blir bygget.

– Først så hadde jeg håpet at vi kanskje kunne spart Moskogen og heller bygget Mjøssykehuset på det som i dag er Moelven Industriers område, innleder han, og fortsetter:

– Og så er det også på en annen måte med tungt hjerte at Ringsaker MDG ønsker å bygge Mjøssykehuset i Moelv, siden vi først og fremst er for gjenbruk. Men når det gjelder sykehus, så er det mest forsvarlig å bygge nytt. For det skal mye til å bygge om gamle sykehus, bygget for mange titalls år siden, til moderne sykehus, mener Hisdal Eriksen.

Han tror ikke det vil by på problemer å være førstekandidat i et lokallag som har programfestet at de ønsker Mjøssykehuset, samtidig som han er leder i fylkeslaget, som ønsker det motsatte.

– Det er også slik at man kan fristille seg fra deler av programmet. Jeg er heller ikke en av toppkandidatene på fylkeslista, så jeg tror ikke dette blir noe stort poeng for meg. Jeg vil uansett forsøke å balansere det så godt jeg kan, sier Hisdal Eriksen, som naturligvis gleder seg stort over å bli valgt som ny leder i Innlandet MDG.

– Det blir veldig spennende. MDG er det kuleste partiet som fins, sier han.

– Står trygt

En annen fra Ringsaker MDG som var på årsmøtet i Hamar, er nåværende Ringsaker MDG-leder Anders Marstrander, som lokalt er tredjekandidat til kommunestyrevalget.

For ham er situasjonen motsatt: Han støtter personlig null pluss-alternativet og stemte med flertallet i årsmøtet til Innlandet MDG, samtidig som han er leder for et lokallag som altså vil ha Mjøssykehuset.

– Vi binder ikke delegatene til årsmøtet i Innlandet MDG, understreker Marstrander, og fortsetter:

– Dette klarer jeg å balansere.

Les også

På høy tid at helseministeren viser hvem som bestemmer og hjelper SIHF et steg videre

– Klarer man det?

– Det klarer jeg, så lenge jeg kjenner de forskjellige argumentene.

– Men er det ikke rart å argumentere for det ene på stand med Innlandet MDG, og for det andre på stand med Ringsaker MDG?

– Litt snålt blir det jo, men det skal gå bra.

– Kan det skje at Ringsaker MDG endrer standpunkt?

– Da må det i så fall behandles på nytt i et ekstraordinært programmøte og i et ekstraordinært årsmøte, men jeg føler at kommunepartiet står trygt i standpunktet som er tatt, svarer Marstrander.

Vil ha nytt OL

På årsmøtet til Innlandet MDG gikk fylkespartiet også inn for at de ønsker et nytt vinter-OL til Innlandet, et OL basert på gjenbruk av anleggene fra lekene i 1994.

– Det er med tiden mange blitt mange som reagerer at store idrettsmesterskap legges til land der demokrati og menneskerettigheter ikke har de beste vilkårene. Norge burde gå foran, si at vi må snu og gå for en gjenbruks-OL, mener Thomas Hisdal Eriksen.