(Siste)

Mye god mat og godt drikke skal konsumeres i jula. Pinnekjøtt og ribbe med svinesvor skal fortæres, og skåler med harde nøtter, snop og kaker står gjerne på bordet. Dette skal skylles ned med brus, øl og akevitt.

Syreangrepene står i kø, og belastningen kan bli stor for tenner og fyllinger.

Tenner tåler mye, men et stykke hard svor kan fort knekke både en og flere tenner.

Er man så uheldig å skade en tann, bør tannlege kontaktes så fort som mulig. Mange tannlegekontorer har åpent for akutte henvendelser i jula.

– Vi ser mange tannskader som kan settes i direkte sammenheng med maten vi spiser i jula. Vi ser mange som har fått et ublidt møte med en sprø ribbesvor, og en gjenganger er knekte jeksler med store gamle amalgamfyllinger, sier Paul-Arne Hordvik. Han er tannlege og spesialist i oral protetikk ved Arken tannlegesenter i Bergen.

Saken fortsetter under bildet.

Hordvik advarer mot å utsette en konsultasjon og behandling dersom uhellet skulle være ute.

– Å utsette en reparasjon kan fort gjøre skaden større enn den er. Prøv å belaste tannen minst mulig og kontakt tannlege så snart som mulig, sier han. 

Tannhelse dekkes i liten grad av det offentlige, og det kan derfor bli dyrt om du har akutt behov for tannlege. En knekt tann som må trekkes vil ofte resultere i en regning på rundt 10.000 kroner. 

Hordvik har noen klare råd foran julehøytiden:

  • Bruk tanntråd eller tannpirkere til å fjerne matrester som kan gi dårlig ånde eller smertefulle betennelser i tannkjøttet.
  • Puss tennene med fluortannkrem minst to ganger om dagen. 
  • Unngå å drikke for mye syreholdige drikker. 
  • Skyll med munnskyllevann med fluor etter hvert måltid. 

(ANB)