52 kilo lettere på ett år

Jublende glad: Ole Martin Kjønstad har i mange år hatt en tung hverdag på grunn av overvekt. De siste 14 månedene har han gått ned 52 kilo. Da er det grunn til å juble. Foto: Ole Ludvig Rosenborg

Jublende glad: Ole Martin Kjønstad har i mange år hatt en tung hverdag på grunn av overvekt. De siste 14 månedene har han gått ned 52 kilo. Da er det grunn til å juble. Foto: Ole Ludvig Rosenborg

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Nesningen Ole Martin Kjønstad hopper av glede og stolthet. 34-åringen har redusert kroppsvekta med 52 kilo siden september i fjor.

DEL

Ole Martin Kjønstad svetter i strie strømmer, men holder følge med ungdommen i Moelvhallen. Han deltar på et dommerkurs i regi av Innlandet Innebandykrets. Han har alltid vært aktiv med trening, fotball og dommergjerninger. Men det er lenge siden han har holdt følge med de andre på samme måte som nå.

Ned 21 kilo på 10 uker

På det meste veide han 178 kilo. Etter flere mislykkede slankeforsøk oppsøkte han i fjor vinter fastlegen sin. Kjønstad ble videresendt til overvektsklinikken i Gjøvik. Etter flere undersøkelser fikk han to valg: Slankeoperasjon eller livsstilskurs i regi av NIMI (Norsk Idrettsmedisinsk Institutt). Valget falt på det siste. Med fokus på kosthold, ernæringstrening og fysiske øvelser har han lyktes usedvanlig godt.

– De første ti ukene gikk jeg ned 2,1 kilo i snitt per uke, og totalt sett har jeg redusert kroppsvekta med 28 prosent, forteller Kjønstad til RB-sporten.

– Var overvekta en trussel mot helsa di?

– Helsa var for så vidt ganske god. Men det var en del plager og smerter og ting jeg ikke klarte lenger. Noe så enkelt som å knyte skolissene ble etter hvert et strev. Og så har jeg en datter som i dag er sju år. Hun blir mer og mer aktive. Når jeg ikke klarer å henge med blir det både trist, kjedelig og tungt. Jeg fant ut at jeg måtte ha hjelp. Det kunne ikke fortsette slik.

Han ble enda mer sikker i sin sak da han i fjor sommer besøkte Legoland sammen med dattera. Han klarte ikke å holde følge med henne.

Tøffe tak

– Det var rett og slett veldig vondt, og det verste jeg noen gang har vært med på. Men i dag kan jeg både løpe og sykle. Jeg har ikke hatt så god kondis siden jeg var i militæret. Alt er blitt mye lettere, det er som dag og natt, sier han.

– Har det vært tøft?

– Ja, veldig tøft. Det verste er å være streng med tanke på kosthold. Det er jo så mange fristelser. Men det gjelder å vise viljestyrke og være mentalt forberedt.

– Hva spiser du til middag?

– Veldig mye kylling og fisk med potet, ris og pasta. For meg har det vært viktig å planlegge på søndager. Uka er hektisk, men jeg tar meg alltid tid til å lage skikkelig mat. Hvis jeg ser at timeplanen blir vanskelig å følge, lager jeg gjerne middag for flere dager.

– Hvor lenge har du slitt med vekta?

– Det begynte rett etter militæret. Da veide jeg 95 kilo. På to år spratt vekta opp til 125 kilo. Jeg klarte å redusere vekta med 20 kilo, men fra 2005 begynte den å gå gradvis oppover.

– Er du nå i mål?

– Jeg har hele vegen hatt et stort ønske om å komme på to tall, under hundre kilo.

– Hvor mye trener du?

– Fem-seks timer per uke. Jeg er glad i å sykle, og jogger en del fordi jeg er fotballdommer. I tillegg går jeg vanlige turer. Neste år skal delta i Fredagsbirken på sykkel og ski, sier han.

Ole Martin Kjønstad er Oslo-gutt. For to år siden flyttet han til Nes, for å komme nærmere dattera si.

Artikkeltags