Mie (22) opplevde alle foreldres mareritt: – Du kan velge å stå i det eller hoppe ut av vinduet

HJELPER: Mie Steine er leder i fylkeslaget for Landsforeningen uventet barnedød. Hun vil gi andre den samme hjelpa hun selv fikk da hun mistet datteren.

HJELPER: Mie Steine er leder i fylkeslaget for Landsforeningen uventet barnedød. Hun vil gi andre den samme hjelpa hun selv fikk da hun mistet datteren. Foto:

Da Mie Steine fikk vite at Bea døde i mors liv, raste verden sammen. Nå hjelper Mie andre til å finne mening med livet når smerten hogger tak.

DEL

(Oppland Arbeiderblad) – Det handler ikke om å komme over det, men å leve med det. Jeg kjenner samme kjærlighet for Menine som for Bea, men jeg får mer tid og flere minner med Menine, sier Mie Steine.

Ett barns-mammaen i Torpa skulle vært mamma til to jenter, men i påsken 2016 ble det brått veldig stille i magen. Jenta som lå inni magen hadde vært så aktiv og sparket masse. Bare dagen før hadde kontroll hos jordmor vist at alt var normalt. Da det ble stille, forsøkte Mie å dytte på henne. Sov hun, eller var noe galt? Det bar av sted til sykehuset på Lillehammer hvor hun fikk vite at barnet var dødt. Hun døde som følge av oksygenmangel.

Engstelig

– Jeg hadde vært engstelig under hele svangerskapet. Like før jeg ble gravid, mistet broren min sønnen sin. Han døde under fødsel. Jeg gikk ofte til lege og jordmor. Da jeg fikk vite at babyen var død, raste verden sammen. Det er absolutt den verste beskjeden å få. Du kan enten stå i det eller hoppe ut av vinduet, sier Mie.

Hun står i det. Sorgen er der, men Mie og samboer Fabio fikk god hjelp både på sykehuset og i etterkant. Fødselen gikk greit, men Mie var usikker på om hun ville se babyen. Hun sa de ansatte måtte seg barnet først.

– Jeg var ikke lei meg da hun ble lagt på brystet. Jeg kjente kjærlighet med en gang. Hun var en helt vanlig baby og så levende ut. Jeg ventet bare på at hun skulle puste, sier Mie.

Frivillig arbeid

De fikk ha henne hos seg så lenge som mulig. De tok bilder, og det ble laget hånd- og fotavtrykk. Litt hår ble klippet av. Akkurat slik Landsforeningen uventet barnedød oppfordrer helsepersonell til å gjøre når foreldre opplever å miste et barn.

Mie fikk god hjelp av foreningen. I dag er hun fylkeslagsleder i Oppland og Hedmark, og hun sitter i landsstyret. Foreningen lokalt har om lag 60 betalende medlemmer. Nasjonalt er de en stor forening som i fjor hadde over 10 millioner kroner i omsetning. De arrangerer seminar for foreldre som nylig er rammet av uventet barnedød, de bidrar med penger til forskning, deler ut brosjyrer for å spre kunnskap til både foreldre, pårørende og ansatte i helsetjenesten, og de har egen podkast om sorg – sorgpodden.

De sikrer også at foreldre som er rammet, får kontakt med andre som har opplevd det samme.

SORG: Fabio og Mie fikk god hjelp på sykehuset og fikk ha Bea hos seg så lenge som mulig.

SORG: Fabio og Mie fikk god hjelp på sykehuset og fikk ha Bea hos seg så lenge som mulig. Foto:

Hjelpe andre

– Mange finner støtte hos dem som har vært gjennom noe av det samme. Vi arrangerer møteplasser, men det er ikke slik at vi sitter å sipper hele tida. Det er mye glede og latter, sier Mie.

Hun trives som frivillig i foreningen og liker å gi andre den hjelpa hun selv fikk.

– Jeg vil at andre skal få samme tilbudet som meg da jeg var nyramma, sier hun.

LITA: 47,5 centimeter rakk Bea å bli før hun døde i mors liv.

LITA: 47,5 centimeter rakk Bea å bli før hun døde i mors liv. Foto:

Å miste Bea har endret livet til Mie på flere områder. Planen om å bli journalist er endret til å bli sykepleier. Ved siden av studier, jobber hun i hjemmetjenesten i Nordre Land. Erfaringen med å miste et barn, tar hun med seg inn i møte med pårørende.

– I møte med døden på jobb, er erfaringen jeg har en kjemperessurs. Jeg er ikke redd for å snakke med andre som mister noen, men det er jo slitsomt. Du bruker mye av deg selv i slike situasjoner, sier hun.

Året etter å ha mistet Bea, kom datteren Menine til verden. Et svangerskap som forløp nesten normalt, men også denne gang med stor engstelse.

– Jeg fikk god oppfølging av overlege Stian Vestad ved sykehuset i Lillehammer. Jeg fikk komme til lege og jordmor så ofte jeg ville og kunne ta ultralyd hver tredje uke. Menine ble født en måned før termin fordi hun sluttet å vokse i magen. Bea var faktisk en halv centimeter lenger, sier hun.

Uventet barnedød

Dødfødsel

Fortsatt er det mangelfull kunnskap om hvorfor tilsynelatende friske barn dør i svangerskapet, og det kreves mer forskning.

Vi vet imidlertid at om lag halvparten av barna er veksthemmet og/eller har vært syke

Om lag 25 prosent av dødfødslene i Norge finner man ingen årsak til dødsfallet

Flere gutter enn jenter fødes døde

Krybbedød

Et tilsynelatende friskt barn dør plutselig og uventet uten noe forvarsel. Selv ved en grundig obduksjon og undersøkelse av omstendighetene rundt dødsfallet finner man ikke noen forklaring på hvorfor barnet døde.

I 2017 døde 7 barn i krybbedød/ukjent årsak i Norge, seks under ett år og en over ett år. Dette er den lavest registrerte forekomsten noensinne.

Dette øker risikoen for krybbedød: sove på magen, røyking/nikotin, Co2-opphopning, overoppheting og utrygg samsoving.

Det skjer oftest i løpet av barnets første levemåneder.

Det kan skje både når barnet ligger i egen seng, vogn eller sover i sengen til foreldrene

Det rammer oftere barn som sover i mageleie og i familier der det røykes.

Gutter rammes oftere enn jenter

Det forekommer noe hyppigere i forkjølelsessesonger og rundt halvparten av barna hadde en lettere infeksjon som forkjølelse rett før de døde

Det kunne ikke forutsees at barnet skulle dø – selv ved grundig legeundersøkelse like før dødsfallet

Kjenner du noen som er rammet? Da er rådet å være til stede og lytte. Ikke unngå familien.

Landsforeningen uventet barnedød

LUB jobber for å forebygge uventet barnedød og komplisert sorg.

LUB er pådriver for forskning på dødfødsler, krybbedød, uventet barnedød og sorg blant annet gjennom vårt forskningsfond.

Siden 1999 har foreningens viktigste forebyggende tiltak for krybbedød vært Informasjonskampanjen Denne siden opp.

I 2016 startet LUB forebyggingskampanjen Kjenn liv med egen nettside kjennliv.no - for å forebygge dødfødsler.

KILDE: Landsforeningen uventet barnedød

Artikkeltags