Forventer at Mjøsa vil stige med 20 cm de neste dagene

Middelflom: Mjøsa har steget over 30 cm de to siste dagene, og kommer til å fortsette å stige i et par dager fremover.

Middelflom: Mjøsa har steget over 30 cm de to siste dagene, og kommer til å fortsette å stige i et par dager fremover. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Vakthavende hydrolog i NVE, Erik Holmqvist forventer at Mjøsa kommer til å stige de neste dagene, og NVE melder om gult farenivå for flom.

DEL

– Vannstanden i Gudbrandsdalslågen trekker seg sakte tilbake, men det kommer mer vann inn i Mjøsa enn det kommer ut. Mjøsa vil derfor fortsette å stige de neste dagene med 20 cm, sier Holmqvist.

Mjøsa har de siste dagene steget jevnt og bare siden søndag har vannet steget med 16 cm. Holmqvist anslår at vannet kommer til å stige de neste dagene, men mener likevel at det er liten fare for at det kommer til å bli flom i Ringsaker.

– Det er en situasjon man må følge med på ved nedbør siden vannstanden allerede er høy. Da skal man ha mye nedbør over et stort område, ikke bare ved Lillehammer og Hamar, sier Holmqvist.

Ved halv to tida mandag ligger ni cm under middelflom. En middelflom eller normal flom er gjennomsnittet av vannføringen gjennom hvert døgn målt over flere år. På NVE sine egne sider skriver de likevel at utsatte områder ved Mjøsa vil bli oversvømt.

– Mjøsa kommer nok opp i litt over middelflom, men de er meldt relativt lite nedbør de neste dagene, sier Holmqvist.

Her kan du se hvordan vannstanden i Mjøsa utvikler seg. Vannstanden er hentet fra NVE og oppdaterer seg automatisk.

Artikkeltags