For nede i denne kjelleren vil Anne Flugstad holde fortellerstunder på markedsdagen, i skikkelsen til en pilegrim. Men det er bare en av de mange opplevelsene dagen vil ha å by på.

Historisk område

– Gjennom dette middelaldermarkedet ønsker vi å åpne dette historiske området for folk på noe som kanskje er en ny måte, forteller kateket Eldbjørg Leinebø Ekre.

Planen er å skape et myldrende marked i området mellom kirka og prestegården. I tillegg åpner prestefamilien selve prestegården for publikum, med blant annet langbord og servering i prestegårdshagen og fortellerstunder i middelalderkjelleren.
Det er Ringsaker menighet som er arrangør av markedet, og de har fått med seg flere samarbeidspartnere, så som Nordre Ringsaker Husflidslag og Ringsaker Bygdekvinnelag.

– Vi synes det er veldig spennende å få være med på dette, sier Helene Hoff fra husflidslaget.

Og det er en lang liste med bidrag de kan servere, både demonstrasjoner av forskjellige teknikker og salg av produkter.

– Vi skal bake flatbrød og lage papir. «Hemkokt» såpe blir det også. Vi skal vise fram både smiing, spinning, bildevev og mange andre ting, forteller hun.

Grille hel gris

Bygdekvinnelaget vil servere suppe. Og det er ikke det eneste måltidet markedet kan by på.

– Vi skal grille en hel gris, forteller Ekre.

Men det er ikke bare marked og fortellerstunder man vil by på denne dagen.

– Vi planlegger pilegrimsvandring i nærområdene. Inne i kirken blir det tidebønner, en tradisjon fra den tiden dette var en katolsk kirke, forteller hun.

Dessuten er også Middelalderforeningen i Hedmark med på arrangementet, noe som sikrer både middelalderleker og skyting med langbue.

Det blir også pinsegudstjeneste i kirken, med stor deltakelse av barn og unge, og – ikke minst – sangeren Tone Østli.

– Tanken er at gudstjenesten også skal bli en slags kirkemusikalsk tidsreise, forklarer hun. Det vil starte med gregoriansk sang, og ende opp med mer moderne salmer og sanger.

Østli skal også ha ansvaret for barnekorene som skal delta.

– Det blir veldig spennende å involvere barn og unge i dette, sier hun.

Middelalderkjeller

I tillegg skal hun også holde en minikonsert inne i kirken, med gregoriansk sang – på latin, tradisjonen tro.

Også Anne Persdotter Flugstad vil bli sentral i gudstjenesten, hvor sokneprest Stian Helland er forrettende prest.

– Mitt bidrag er ikke helt klart ennå. Men jeg er pilegrimen som kommer til Ringsaker, som bare måtte reise hit, forteller hun.

Hun åpner sin deltakelse med fortellerstunder i middelalderkjelleren. Der vil hun blant annet fortelle om hvorfor hun har tatt denne pilegrimsreisen.

Under gudstjenesten er hun også en fortellerstemme, pilegrimen som endelig er kommet fram til den flotte Olavskirken ved Mjøsa.

– Vi satser spesielt på å involvere barn og unge denne dagen, ikke bare som publikum, men også som deltakere, understreker Ekre.

Et detaljert program vil komme på kirkens hjemmeside.