Moelven bruker 15 millioner og dobler produksjonen

Moelven kan doble produksjonen av krumme limtrebjelker med ny presse.

Moelven kan doble produksjonen av krumme limtrebjelker med ny presse. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Moelvens nye limtrepresse er den eneste av sitt slag i verden, og vil gjøre at de kan doble produksjonen av krumme limtrebjelker.

DEL

Moelven har investert 15 millioner i den nye pressa.

90-100 prosent av de store krumme limtrekonstruksjonene her i landet - i idrettshaller, bruer og store bygg - er ifølge fabrikksjef Bertil Tomter i Moelven Limtre nesten rent håndarbeid.

Mens bedriften tidligere måtte bruke fem operatører, mange tunge løft, mye manuell skruing og justering, samt noen HMS-utfordringer på kjøpet for å drifte den gamle pressa, greier de seg i dag bare med en operatør.

Direktør Rune Abrahamsen i Moelven Limtre forklarer at bedriften med denne installasjonen har forbedret fleksibiliteten for prosjektkunder som har behov for store krumme limtrekonstruksjoner vesentlig.

- Vi har økt fleksibiliteten for våre kunder gjennom 3D-modellering og doblet kapasiteten. Det er et større trykk i markedet enn tidligere etter slike store konstruksjoner. Slik jeg ser det er vi nå framtidsrettet nok til å komme økt etterspørsel i markedet i møte, sier han i en pressemelding.

Dobbel kapasitet

I tillegg til at den er mindre ressurskrevende slik at ressurser kan flyttes til andre arbeidsstasjoner der det er større behov for kompetanse og arbeidskraft, kan den nye pressa produsere to innliminger på dagtid.

– Dette imot én tidligere. I ytterste konsekvens kan vi også gjøre flere krumme bjelker i døgnet dersom det kjøres flere skift. I tillegg har den nye pressa sørget for vesentlig mindre etterarbeid for å oppnå tilsvarende kvalitet. De gjør også at vi sparer ytterligere tid, sier Tomter.

Moelven Limtre vurderte tidlig ulike alternativer. Løsningen ble en Moelven-utviklet maskin laget i samarbeid med den svenske maskinbyggeren John Ersson Engineering AB, Stjärnsunds Svetsmekano AB og Bravida som lagde styringssystemet. Sommeren 2018 sto pressa klar til bruk.


Artikkeltags