60 mister jobben når Moelven legger ned Norges eldste sagbruk

BLIR LAGT NED: Det er kroken på døra for Moelven Eidsvold Værk AS. 60 ansatte mister jobben.

BLIR LAGT NED: Det er kroken på døra for Moelven Eidsvold Værk AS. 60 ansatte mister jobben. Foto:

Styret i Moelven Eidsvold Værk AS har besluttet å legge ned bedriften.

DEL

Det melder Moelven på sine nettsider onsdag. Det betyr kroken på døra for Norges eldste sagbruk, som kan dokumentere virksomhet helt tilbake til 1670.

De ansatte i bedriften ved Eidsvold ble informert om beslutningen på et allmøte mandag, og nedleggelsen vil være et faktum i løpet av første kvartal 2020. 60 personer mister jobben.

– Dette er en trist dag for våre medarbeidere ved Moelven Eidsvold Værk, og også i Moelvens historie. Det er med et særdeles tungt hjerte vi avvikler en så tradisjonsrik bedrift, men kostnadene ved bedriften er for høye til at vi kan forsvare videre drift, sier Bjarne Hønningstad, styreleder i Moelven Eidsvold Værk, i en pressemelding.

Les også: Moelven Løten må kutte: – Det kom som et sjokk på oss alle

– Kan ikke forsvare drift

Ifølge Moelvens nettsider ble de ansatte i slutten av august informert om at styret vurderte å legge ned bedriften. Det ble da pekt på høye driftskostnader, og at det måtte omfattende investeringer til for å gjøre bedriften mer lønnsom. Et utredningsarbeid for videre drift ble satt i gang, og konklusjonen for kombianlegget med sag og høvleri, er dermed slik:

– Konklusjonen er at vi ikke kan forsvare videre drift ved Moelven Eidsvold Værk. Vi klarer å produsere de samme produktene til en langt lavere kostnad ved andre kombianlegg i konsernet. I tillegg har Moelven mange langsiktige investeringsprosjekter, og investeringsbehovet ved Moelven Eidsvold Værk er for stort til at det kan prioriteres i forhold til mer lønnsomme prosjekter, sier Hønningstad.

Det lokale NAV-kontoret er orientert om at driften avvikles.

– Vi går nå i dialog med medarbeiderne og deres tillitsvalgte. Vi skal gjøre det vi kan for å bistå de som skal ut på jobbmarkedet, og se på muligheter for arbeid innad i Moelven-konsernet, sier Hønningstad.

Ifølge E24 hadde Moelven Eidsvold Værk AS i perioden 2009 til 2017 et samlet underskudd på 62,9 millioner kroner. I 2018 gikk man med overskudd for første gang siden 2008, skriver E24. Overskuddet i fjor var på 2,26 millioner kroner.

Artikkeltags