Skriftlig eksamen ble avlyst allerede i februar. Oppfordringene for å også avlyse muntlig eksamen har vært vedvarende fra flere hold i lang tid.

Kunnskapsminister Guri Melby (V) har imidlertid hele tiden sagt at muntlig eksamen skal gjennomføres. Nå har hun altså snudd. Muntlig eksamen for 10. trinn og videregående blir avlyst.

– Per nå er det flere tusen elever og ganske mange hundre lærere i karantene, og det er grunn til å tro at det vil være situasjonen de nærmeste ukene, sa Melby på et hasteinnkalt pressetreff torsdag formiddag.

Hun sier at Kunnskapsdepartementet ikke kan være sikre på at det vil være mulig å gjennomføre en rettferdig og trygg eksamen for alle elevene.

Mange har pekt på at smittesituasjonen har ført til at mange elever har mistet mye undervisning, og at man dermed risikerer en urettferdig situasjon for mange ved å gjennomføre muntlig eksamen. Melby begrunner imidlertid avlysningen med smittevernhensyn.

Avgjørende møte med fylkeskommunene

Senest onsdag denne uken sa Melby at alle elever må forberede seg på at muntlig eksamen skal gjennomføres.

– Hva har endret seg siden onsdag?

– Det som har endret seg, er jo at vi har fått alle fakta på bordet. Vi hadde et møte med fylkesordførerne på tirsdag, og de var ganske tydelige på at de ønsket avlysning, svarer Melby på spørsmål fra NTB.

– Jeg oppfordret dem til å gi oss all infoen de om hvor mange elever og lærere som var i karantene i deres fylke, og hvor mange skoler som er på rødt nivå, sier hun.

Melby legger til at alle som skal opp som privatist og som er avhengig av å ta eksamen for å få vitnemål, vil få det.

Lærerstreik

Torsdag morgen ble det også klart at over 7.000 kommunale ansatte, mange av dem lærere, tas ut i streik etter at meklingen ikke førte fram mellom Unio og KS.

Nær 180 skoler over hele landet rammes av streiken, og kun i Bergen er 9.000 elever berørt.

– Streiken gjør selvsagt at det blir enda større usikkerhet rundt muligheten for å forberede og gjennomføre eksamen. Men vår hovedbegrunnelse er smittesituasjonen nå og hva vi forventer de neste ukene, sier statsråden.

– Skandaløst håndtert

Avlysningen blir møtt med tomler opp fra opposisjonspartiene.

– Endelig er dette uverdige spillet over. Saken har vært helt skandaløst håndtert fra Guri Melby. Regjeringen har verken lyttet til elever eller lærere, eller vært opptatt av kunnskap, sier SV-leder Audun Lysbakken i en uttalelse til NTB.

Også Arbeiderpartiets utdanningspolitiske talsperson, Torstein Tvedt Solberg, mener at avlysningen er en stor seier etter en lang kamp.

– Dette gir en lenge etterlengtet avklaring for både lærere, elever og foreldre. Hovedfokus nå mot sommeren bør være standpunktkarakterer, slik at flest mulig får vitnemål, sier han.