Slik blir Museumsnatt

GLEDER SEG: Marit Wedvik (Hamar Bryggeris Venner), Magnus Sempler Holte (Domkirkeodden), Asbjørg Vestli (Domkirkeodden), Karen Marie Slagsvold (Utvandrermuseet), Christel Sverre (Kunstbanken Hedmark Kunstsenter), Mette Larsen (Norsk Jernbanemuseum), Stein Hallem (Storhamar Hockeymuseum), Ole Volden-Sandersen (Atlungstad Brenneri), Annika Åsen (Kirsten Flagstad-museet) og Cathrine Glomsvoll (Hedmark Trafikk).

GLEDER SEG: Marit Wedvik (Hamar Bryggeris Venner), Magnus Sempler Holte (Domkirkeodden), Asbjørg Vestli (Domkirkeodden), Karen Marie Slagsvold (Utvandrermuseet), Christel Sverre (Kunstbanken Hedmark Kunstsenter), Mette Larsen (Norsk Jernbanemuseum), Stein Hallem (Storhamar Hockeymuseum), Ole Volden-Sandersen (Atlungstad Brenneri), Annika Åsen (Kirsten Flagstad-museet) og Cathrine Glomsvoll (Hedmark Trafikk). Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Åtte steder i løpet av en kveld og et vell av opplevelser. Museumsnatt-programmet for 2019 er klart.

DEL

(Hamar Dagblad) – Vi har telt 35 programposter på seks timer i løpet av en fredagskveld. Dette blir ufattelig gøy! sier Magnus Sempler Holte fra Anno Museum Domkirkeodden.

Regional satsing

– Dette er et arrangement man ikke finner noe annet sted i Norge, og det er en utrolig miks i hva man kan oppleve, mener Holte.

Det handler om at Domkirkeodden, Norsk Jernbanemuseum, Hamar Bryggeri, Kirsten Flagstad Museum, Kunstbanken, Utvandrermuseet, Atlungstad Brenneri og nykommer Storhamar Hockeymuseum åpner dørene fredag 10. mai for å vise seg fram helt fram til midnatt.

Limet i arrangementet er seks veteranbusser som skysser folk rundt på de stedene de selv ønsker å oppleve. Her er det bare å hoppe av og på som man selv ønsker.

– Rekker folk å få med seg mye?

– Det sier seg selv, de rekker ikke å få med seg alt. Men ikke alle er like og vi må friste mye! Det skal gjøre litt vondt å velge denne dagen, sier Holte og smiler.

Ambisjonene er friske. Nå vil arrangørene nemllig løfte arrangementet opp på regionalt nivå. Senere skal Museumsnatt bli kjent i resten av landet.

Derfor har arrangørene inngått et samarbeid med Hedmark Trafikk, slik at enda flere skal kunne besøke destinasjonene i Hamar og Stange.

– Vi er opptatt av å frakte folk trygt til og fra arrangementer i fylket vårt. Busstilbudet er veldig bra på kvelds- og nattetid mellom Hamar, Stange, Ringsaker, Løten og Elverum. Men i år så setter vi opp en egen buss som vil frakte folk fra Domkirkeodden til Gjøvik, sier markeds- og informasjonssjef Cathrine Glomsvoll.

Dermed kan det fjerde Museumsnatt-arrangementet også fange til seg folk fra den andre siden av Mjøsa.

Dette skjer

Programmet er for omfattende til at man kan lage en komplett oversikt i avisen. Her oppfordres folk til å gå inn på Museumsnatts nettsider, men noen høydepunkter fra hvert sted skal vi da kunne nevne.

Domkirkeodden: I år er de opptatt av stein. Det blir steinutstilling, med bygningsstein, døpefonter, gravsteiner og kors. Og det blir demonstrert hvordan man brenner kalkstein til kalkmørtel. I tillegg blir det foredrag, og munter musikk i ølstua. Salg av jordskoggsuppe og ølstua er åpen.

Norsk Jernbanemuseum: Her blir det offisiell åpning av Kløften godshus. I tillegg er utstillingen «Stykkgodstransport langs jernbanen» åpen. Kalle Føtters har konsert. Og man selger spekemattallerken og øl og vin fra Restaurantvogna Kari-Sofie.

Storhamar Hockeymuseum: Her blir det foredrag om idrettslagets historie. Fra stiftelsen i 1935 fram til i dag. Og man viser hvordan det nye museet er blitt for de som måtte være interessert. I god hockeytradisjon kan man kjøpe pølser og buljong under dette besøket.

Hamar Bryggeri: Hamar Bryggeris venner har laget en ny utstilling. Nå skal det gamle på baksiden vises fram. I «Brygghus med vindu» skal publikum nemlig kunne se etiketter og flasker som er samlet inn. Og det serveres de tre P'er: Pølser, potetsalat og pils.

Kirsten Flagstad Museum: Man avvikler to konserter. Den svensksicillianske mezzosopranen Désirée Baraula akkompagneres av ektemann og pianist Markus Kvits med sprudlende arier og sang. I «Mot kveld» skal Tone Østli by på en bukett av romanser. Hun akkompagneres av Elisabeth Lundeby. Og man kan prøve parykker, masker og annet operatilbehør. Museet selger kake og musserende denne kvelden.

Kunstbanken: Mye kretser rundt utstillingen «Dream State and many more», hvor tre zambiske kunstnere har jobbet med tematikk rundt de afrikanske statenes frigjøring. Ørnulv Snortheim og Børre Flyen holder konsert. Og det blir salg av suppe, mineralvann, øl og vin.

Utvandrermuseet: Her er utstillingen «Norske Amerika Linjen» tema. Her blir det stemningsfull konsert og Siv Ringdal skal fortelle om livet på høye hæler i Amerika. Skipsorkesteret skal også spille opp. Og bildekunstner Lucia Aragon sørger for sjømannstatoveringer. Det blir salg av drinker og kanapeer i skipsbaren.

Atlungstad Brenneri: Her blir det foredrag i fatlageret og man får følge potetens gang gjennom brenneriet. I tillegg skal det bli et akevittdrinkkurs. Restauranten Malteriet og akevittbaren er åpen hele kvelden.

I fjor deltok 450 på Museumsnatt. Hele 300 kom på avslutningskonsert i Domkirkeodden.

I år blir det midnattskonsert i Hamardomen med Kristin Sevaldsen (saksofon) og Lars Kvistum (tangenter). Et samarbeid med AnJazz-festivalen.

Artikkeltags