Publikum på Tingnes ble tatt med flere hundre år tilbake i tid

BAROKKEN: Publikum på Tingnes fikk lørdag kveld oppleve klassiske verk fra barokken på scenen i kulturhuset.

BAROKKEN: Publikum på Tingnes fikk lørdag kveld oppleve klassiske verk fra barokken på scenen i kulturhuset. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Lørdag kveld ble publikum i Tingnes kulturhus for en liten stund tatt med på en reise tilbake til barokken.

DEL

For publikum fikk oppleve klassiske verk komponert av Johan Sebastian Bach, spilt på historiske instrumenter og med en historisk fundamentert syngestil.

– Vi ønsker å ta vare på kulturen fra barokken, sier Guro og Jon Fredrik Hjemli fra Nivalis Barokk.

– Musikkstil som passer for mange

Publikum fikk høre «Jaktkantaten» og «Brandenburgkonsert nummer en» av den kjente tyske komponisten, framført av Nivalis Barokk og fire lokale solister.

– Vi ønsker å formidle barokkmusikken slik den er, og vise at det er en musikkstil som passer for veldig mange sin smak. Det er også musikk som ikke krever så mye når man hører på, og vi må ta vare på den type musikk, sier Guro og Jon Fredrik Hjemli fra Nivalis Barokk.

Det var de som sto bak konserten, og de forteller at de skal reise rundt og holde konserter i Hedmark. De har ikke spilt i Ringsaker før, og hadde derfor veldig lyst til å spille her. På leit etter en god sal, falt valget på salen på Tingnes.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BAROKKEN: Publikum på Tingnes fikk lørdag kveld oppleve klassiske verk fra barokken på scenen i kulturhuset.

BAROKKEN: Publikum på Tingnes fikk lørdag kveld oppleve klassiske verk fra barokken på scenen i kulturhuset. Foto:

Bruker gamle instrumenter

De beskriver hva som kjennetegner et orkester som spiller musikk fra denne tidsperioden. Barokken som epoke, regnes fra slutten av 1500-tallet fram til rundt 1750..

– Musikerne bruker instrumenter som ligner på instrumenter som ble brukt da Johan Sebastian Bach levde, sier Guro Hjemli entusiastisk.

– I stedet for piano brukes det en cembalo, som celloen og kontrabassen samarbeider veldig bra med. Og alle strykeinstrumentene har en litt annerledes bue enn moderne instrumenter, noe som gjør at tonene høres litt mjukere ut. Hornene er også spesielle fordi de ikke har noen klaffer, man spiller bare med luftstrømmen som gir lyden en mer levende klang, fortsetter hun, og tilføyer at alle musikerne i orkesteret har studert på skoler på utlandet, og har høy utdanning innen musikk.

– Den største

Og når det gjelder valget om å spille musikk av Bach, blir det beskrevet som et enkelt valg.

– Johan Sebastian Bach er den største i barokken, men selv om alle er enige i at Bach er en genial komponist, blir musikken hans så sjeldent framført siden det trengs så mye folk, sier Hjemli.

Hun forteller at det er fjorten personer i orkesteret og fire sangere.

– Dette er mye større enn noe vi har gjort før, og vi var veldig heldige som fikk økonomisk støtte fra fylkeskommunen, fra Fond for Utøvende Kunstnere og fra Kulturrådet til dette prosjektet, innrømmer hun.

Skryt fra salen

Publikum på Tingnes satte pris på en kveld med historisk sus.

– Det er så sjeldent at man får høre musikk fra barokken, og i hvert fall med slike gamle instrumenter, sier Anne Britt Aas, en av publikummerne i salen.

Hun forteller at hun ikke har hørt den type musikk på lenge, og ville komme på konserten fordi at hun synes at barokkmusikk er veldig fint og rytmisk og spesielt liker at det er litt trøkk i det.

– Vi trenger litt variasjon og høre musikk fra forskjellige kulturer av og til, sier Aas, som berømmer konserten.

.–Konserten var veldig bra, musikerne var kjempe flinke og jeg synes at det er veldig artig at solistene kommer fra Hedmark, sier Aas smilende etter konserten, og beskriver at det beste var å høre alle synge i kor sammen med orkesteret.

Artikkeltags