Marit Strindlund er kunstnerisk sjef i kulturhuset Spira i Jönköping. Et levende kulturhus som altså har over tresifret antall ansatte og stor aktivitet året igjennom. Kulturhuset har blant annet fire scener, black box og restauranthus. Nå får de en ny forestilling på plakaten: La Bohème av Ringsakeroperaen.

– Det ser vi fram til, forteller Strindlund.

Hun er langt fra ukjent for Ringsakeroperaen. For Strindlund var selv dirigent under årets forestilling i Teatersalen i Brumunddal. Slik hun også dirigerte da Perlefiskerne ble satt opp i 2018.

Flere forestillinger

Strindlund har hatt god kontakt med Ringsakeroperaen og operasjef Kari Bekken de siste årene. Det er noe av grunnlaget for samarbeidet de nå har fått på plass.

Nå pakkes altså La Bohème med musikalske og kunstneriske krefter og utstyr ned i Brumunddal, og så sendes det til Sverige.

– Det er vår første eksport, jubler Bekken.

Hun kjenner heller ikke til at andre distriktsoperaer fra Norge har blitt eksportert på samme måte.

– Det blir spennende. Ikke minst for alle solistene som nå får muligheten til å gjøre forestillingen flere ganger. På en ny scene, for et nytt publikum og i et annet land.

– Det er vel litt spennende for deg også?

– Jeg gleder meg mye, og skal reise dit til premieren, svarer Bekken.

Forestillingen skal spilles fem ganger i Jönköping. En forestilling som fikk strålende omtale av Ringsaker Blad etter premieren.

Les også

En oppvisning i hjertesmerte når Chavalit trollbandt publikum i Teatersalen

Stor kvalitet

Det er plass til 790 mennesker i salen i kulturhuset Spira. Premieren over grensa er 8. desember.

Spira driver stor aktivitet på teater, dans og musikk, men er ikke så kjent med opera. Kari og Marit er spent på mottakelsen.

– Jeg har jo sett hvilken kvalitet de klarer å levere her. Nå blir det moro å spille forestillingen i et helt annet miljø. Vi har hatt operakonserter på Spira, men ikke en fullscenisk opera som dette. Vi har eget kor og orkester som vil bli satt inn i forestillingen, sier Strindlund.

Hun tror publikum i Jönköping likner publikum i Innlandet. Det bor 300.000 mennesker i regionen. Samtidig er naturligvis Jönköping en langt større by enn Brumunddal, med 70.000 innbyggere. .

Nå får de altså muligheten til å se en opera produsert av RingsakerOperaen

– Det er viktig at det er scenisk riktig og bra og at det er visuelt sterkt. Det vet jeg at det er, og det er også derfor jeg sjøl har satt pris på å dirigere her, forklarer Strindlund.

Bildeserie

Se bildene fra operapremieren