Solheimkoret deltok i 2019 i en internasjonal konkurranse for kor i Derry i Nord-Irland. I konkurranse med over 100 barne-, ungdoms- og voksenkor fra hele verden oppnådde Solheimkoret den gjeveste prisen av alle, «The most outstanding performance» for framførelsen av en av Irlands mest avholdte sanger: «The Fields of Athenry». Dette har gitt koret blod på tann.

– Irsk musikk har et sterkt musikalsk slektskap med vår egen folkemusikk. Tonespråket i den irske musikken møter våre ører som om det var vår egen musikkarv. Vi vet at musikken har reist fra land til land i århundrer, og flere norske tekstforfattere har satt nye tekster til gode irske melodier og gjort dem til våre. Ett eksempel er «Visa hennes Staslin», som i Irland heter «Galway Bay», skriver koret i en pressemelding.

Dårlige vilkår under pandemien

I to år har gleden over å synge sammen hatt dårlige vilkår. Pandemien fikk ordet samsang til å assosieres med en kriminell handling. Solheimkoret mener at dette har gjort oss til fattigere mennesker.

– Nå vil vi snu dette. Solheimkoret ønsker via disse felleskonsertene med Eau De Vill å fokusere på «sangglede». Sang knytter usynlige bånd mellom folk. Dette vil vi sammen med Eau De Vill og det kjente og kjære irske tonespråket, ta med oss til vårt rause publikum gjennom konsertene «På ville væger», sier leder i Solheimkoret, Guro Sveberg og fortsetter: Budskapet vårt er at det er både lov og det er godt å synge sammen, hvilket publikum vil få erfare sjøl.

Eau De Vill

Eau De Vill er et band med røtter i Sømådalen i Engerdal, og de har utspring i Sømådalens Therarerselskab! De hadde sin første konsert på Hamar i 1993, og har gjort seg bemerket i alle år som et alltid humoristisk og godt musikalsk innslag der de ferdes. De utga sin første CD «Rømgrøt og sik» høsten 1995. Bandet sier selv at Vømmøl Spelemannslag og Hans Rotmo er en viktig inspirasjonskilde, og Rotmo har da også skrevet låter til bandet.

To konserter

Eau De vill og Solheimkoret holder konserten «På Ville Væger» på Herredsvang i Romedal 25. mars og på Tingvang i Ringsaker 26. mars.

– Fellessang bygger oppunder raushet, tillit og trygghet, og i dagens verdensbilde er musikk som brubygger en svært vesentlig faktor. Vi vil bli friske og trygge igjen, og vi vet at samsangen er viktigere enn noensinne. Vil du synge med på Wild Rover/Whisky in The jar – eller høre den nydelige Carrickfergus – så møt opp! Det er så herlig å arrangere konserter med fulle hus nå etter to år, avslutter Sveberg i Solheimkoret.