Gå til sidens hovedinnhold

Nå er sommerstormen her: - Det kommer bøttevis med regn

– Lokalt kan det komme kraftige byger og opp mot 15–20 millimeter i løpet av en time eller to. Det er også fare for torden, sier meteorologen.

Lørdag ettermiddag har det vært både regn- og tordenbyger flere steder på Østlandet, men foreløpig har Romerike sluppet unna.

– Det er fremdeles ikke helt trygt, og det kan komme en regnskur eller to i løpet av kvelden eller natten. De største bygene venter vi likevel i morgen, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Per Egil Haga, lørdag kveld.

Fra søndag formiddag kan det virkelig smelle i vårt distrikt.

– Lokalt kan det komme kraftige byger og opp mot 15–25 millimeter i løpet av en time eller to. Det er også fare for torden i forbindelse med nedbøren, sier meteorologen.

Dette bør du være obs på

De har nå valgt å sende ut et gult farevarsel om styrtregn på Østlandet.

– Det er flere ting en bør være obs på under slike forhold. Det ene er naturligvis tordenværet. Det kan være lurt å koble fra elektriske anlegg slik at de ikke blir ødelagt i tillegg til å unngå de høyeste områdene i terrenget og ikke gå ut i båt eller bade, sier Haga.

– Det andre er nedbøren. Da bør man sikre at avløp er åpne slik at vannet får anledning til å renne unna. I tillegg kan det være greit å være litt forsiktig når man er ute og kjører bil med tanke på fare for vannplaning, forklarer han videre.

Samtidig understreker meteorologen at det er usikkerhet knyttet til varselet og at nedbøren kan bli svært lokal.

Lavere temperaturer

Utover i neste uke er det ventet at temperaturene vil synke betraktelig og ligge på rundt 17–18 grader.

– Det vil bli litt ustadig vær også utover i uken, men ikke med så kraftige byger som i morgen. Det er da vi venter den kraftigste bygeaktiviteten.

Kan bli varmeste juni på 20 år. Her er stikkordet for været som kommer: «Endring»