Nå er Thor Gotaas ute med bok nummer 38

Thor Gotaas har skrevet  sin bok nummer 38: "Livet på Skogvoll - Historien om en gård på Andøya".

Thor Gotaas har skrevet sin bok nummer 38: "Livet på Skogvoll - Historien om en gård på Andøya".

Forfatter og folkeminnegransker Thor Gotaas sin bok nummer 38 har tittelen "Livet på Skogvoll - Historien om en gård på Andøya". Utgivere av boka er Lars og Jon Kristiansen fra Brumunddal, med far Leif fra Skogvoll.

DEL

I mars 2018 gikk Jon Kristiansen fra Brumunddal og Thor Gotaas en skitur på Hedmarken. De pratet om Skogvoll, som Jon har besøkt mange ganger, og den interessante historien om grenda på Andøya i Vesterålen. Thor er forfatter av historiske bøker og foreslo å skrive ei bok, og tittelen «Livet på Skogvoll» kom straks opp. For den handler om hverdagslivet på et sted der det finnes spor etter mennesker fra steinalderen, fem–seks tusen år tilbake.

Tidlig bosetting på Skogvoll

De skriftlige kildene nevner bosetting fra 1500-tallet. Nærmere vår tid er kildene rikere og det finnes også bilder fra slutten av 1800-tallet. Om tida tidlig på 1900-tallet kan flere eldre fortsatt fortelle mye, og det er mange informanter om tida etter 1950. Familien Kristiansen står sentralt, også fordi de bebodde flere hus på Skogvoll. Likevel er boka om hele det vesle samfunnet med mange fine bilder. Det har bodd over hundre mennesker på Skogvoll, helt oppe i rundt 70 sent i 1950-åra.

Stedet var typisk for Kyst-Norge med fiske og jordbruk, attåt bærplukking og jakt. Folk levde av det naturen ga. De fulgte årstidene og utnyttet ressursene, også torv til brensel. På snedig vis skapte de seg et utkomme. Samtidig pågikk utviklinga på Andøya, i Norge og rundt om i verden. Beboerne på Skogvoll levde ikke isolert fra det, ei heller fra andre verdenskrig. Etter hvert fikk folk strøm, innlagt vann, fjernsyn og biler. Og så flyttet mange ut. I 2020 bor bare tre personer igjen på Skogvoll, den eldste er 96 år, begge de to andre er i pensjonsalder. Nedgangen i innbyggertallet har vært markant siden 1950-åra. Likevel livner Skogvoll til hver sommer med besøkende i alle hus, og med turister som sykler og kjører bil forbi.

Forfatter Thor Gotaas og utgivere Lars og Jon Kristiansen fra Brumunddal ønsker å dokumentere ei grend som Skogvoll, ved å fortelle om og vise hvordan folk levde og arbeidet, som et minne om fortida. De ønsker å ta vare på historien.

Lars og Jon med gode minner fra Skogvoll

Lars og Jon Kristiansen forteller: "Som barn var det en sitrende spenning når vi gode og møre etter tre dager med kvass kjøring og ni ferger kom den siste biten over myrene fra Dverberg. Vi stoppet på høgdedraget etter Okla. For å pisse, men mest for å se den lille bygda åpenbare seg på Skogvollraet og vite at nå skulle vi være en del av den fantastiske verden for en liten evighet. I alle fall en sommer.

Å komme til Skogvoll, er som å komme til en annen verden, en annen tid og tilbake til røttene. Det er godt å bare være på Skogvoll. Kjenne på lydene, luktene og midtnattsolens magi. Og å ha tid til å treffe de som i dag setter sitt preg på plassen som vår far vokste opp på.

Når vi er på Skogvoll, følger vi en egen livsrytme. Morgenpraten over kaffen med onkel Bjarne og pappa. Høre alle historiene om og om igjen. Etter frokost «jobber» vi på gården. Det er en egen følelse å ta vare på det som slekta før oss bygde opp, det føles som at en er der sammen med dem. Etter tidlig middag og en hvil, er det de nære fritidsaktiviteter som kaller. Om det er fiske i vatnet eller elva, kite, padle i Skogvollbukta, tur på myra eller til Måtind. Når dagen går mot slutten, samles små og store til kveldsmat, oppsummerer dagen, planlegger neste og kanskje hører på gamle 78-plater.

Det kjennes godt å være en del av ei lang linje. Røttene bakover og kommende generasjoner framover. Tenke på hvor hardt de arbeidet og hvor nøysomme de var. Gjenbruk var en naturlig del av det å ta godt vare på ressursene en hadde.

De som kan fortelle historien om livet på Skogvoll før i tida blir stadig færre. Thor Gotaas skriver historien, og kommende generasjoner får mulighet til å lese fortellingene om ei bygd hvor mange har røtter, barndomsminner og forfedre, men også historiene om ei typisk bygd langs norskekysten. Hvordan nordmenn levde, hvordan vi som nasjon livnærte oss av havet og hvordan det knyttet oss til resten av verden."


Fredag 20. november lanseres boka "Livet på Skogvoll - Historien om en gard på Andøya". Dette er Thor Gotaas sin bok nummer 39.

Fredag 20. november lanseres boka "Livet på Skogvoll - Historien om en gard på Andøya". Dette er Thor Gotaas sin bok nummer 39.

Artikkeltags