Gå til sidens hovedinnhold

Nå kan folk få velge vaksinetype, men litt ventetid kan det bli

FHI melder at god tilgang på begge koronavaksinene som brukes i Norge, gjør at folk framover kan få velge selv om de vil bli stukket med Moderna eller Pfizer.

For fram til nå har nordmenn fått den vaksinetypen de har blitt satt opp på, noe som har betydd at enkelte har fått én dose Moderna og én dose Pfizer.

– Selv om en får lik beskyttelse av å kombinere vaksinetypene, så er vi kjent med at noen ønsker å få samme vaksinetype for begge dosene, sier Geir Bukholm, assisterende direktør ved Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

– Nå som vi har god tilgang på både Pfizer og Moderna, kan kommunene tilby befolkningen den vaksinetypen de ønsker, fortsetter han.

– Behov for å tilpasse seg

Samtidig er det ikke slik at folk som mangler ett stikk eller som i det siste har bestemt seg for å bli vaksinert mot koronaviruset, kan forvente at Ringsaker kommune har rikelige mengder med både Pfizer og Moderna på lager hele tiden.

Det opplyser vaksinekoordinator Elisabeth Gerhardsen til RB tirsdag. Hun forklarer at kommunen har et ansvar og en plikt til å bruke opp eksisterende lagerbeholdning, før det blir bestilt flere vaksiner.

Samtidig kan vaksinekoordinatoren fram til høstferien (uke 41 journ.anm.) garantere at dem som så langt har fått én dose og som ønsker å bli fullvaksinert med samme vaksinetype som ved første stikk, kan få ønsket oppfylt.

Det blir oppfordret til at den enkelte innbygger så snart som mulig tar direkte kontakt med Herredshuset Legesenter i Moelv eller Brumunddal Legesenter for timebestilling, dersom det er ønskelig å velge vaksinetype før høstferien.

– Ut ifra dagens lagerbeholdning så kan jeg si at vi har både Pfizer og Moderna tilgjengelig fram til høstferien, men det vil være behov for å tilpasse seg etter hvilke dager og uker de to forskjellige vaksinene er tilgjengelig, sier hun.

– Ikke alltid tilgjengelig

Bukholm fra Folkehelseinstituttet understreker også i pressemeldingen at folk ikke kan forvente at begge vaksinetyper alltid er tilgjengelig hos kommunene.

FHI vil fortløpende sende koronavaksiner til kommuner som bestiller, så snart det er mulig. Men akkurat nå kan utsendingene ta noe tid ettersom instituttet også forbereder utsending til kommunene av årets influensavaksiner.

– Dette betyr at de som så langt ikke har startet på eller fullført koronavaksineringen, ikke kan forvente at begge vaksinetyper alltid er tilgjengelige i kommunens vaksinasjonstilbud, sier Bukholm.

– Så oppsummert, så kan folk nå velge hvilken vaksine de vil ha, men samtidig må man kanskje beregne noe ventetid for å få det ønsket oppfylt?

– Ja, vi legger opp til å ha begge vaksiner tilgjengelig utover høsten, svarer Gerhardsen i Ringsaker kommune.

– Endrer på en måte ikke praksis

Hun forteller også at kommunen fram til nå har lyttet til folk som har vært veldig klare på at de ønsker samme vaksinetype i begge stikk.

– Dersom noen har ønsket å vente til samme vaksine er tilgjengelig, så har vi latt dem gjøre det, så dette endrer på en måte ikke praksisen, sier Gerhardsen.

Hun understreker at det viktigste er at den voksne befolkningen blir fullvaksinert, men håper at valgfriheten kan hjelpe kommunene med å nå dem som har tvilt på å kombinere vaksinetyper. I Ringsaker har pr. nå 91 prosent av befolkningen over 18 år fått én dose. 86,4 prosent er fullvaksinert med to doser, viser FHIs oversikt.

– FHI tenker at noe av avviket skyldes at folk har vegret seg for kryssvaksinering, sier Gerhardsen.

Torsdag arrangerer for øvrig Ringsaker kommune igjen drop in-vaksinering, både i Brumunddal og Moelv.

Les også

Nye smittetilfeller på Hedmarken, men tallene betyr ikke så mye lenger