Til tross for at Tine opplever stor vekst er import fortsatt en fare: – Vi må være mer effektive enn konkurrentene

TØFFERE: Meierisjef Lars Tore Ramsberg forteller at de merker tøffere konkurranse fra import.

TØFFERE: Meierisjef Lars Tore Ramsberg forteller at de merker tøffere konkurranse fra import. Foto:

NHO mat og drikke var på besøk hos Tine i Brumunddal torsdag. Der fortalte meierisjef Lars Tore Ramsberg at import er en fare for det norske meieriet.

DEL

Årsrapporten til Tine, som kom i februar, viser at volumnedgangen som har vært tidligere i kategorier som søtmelk, yoghurt, fløte og rømme fortsatte i 2018.

Må være mer effektive

Meieriet i Brumunddal produserer blant annet søtmelk i form av Litago og flere fløteprodukter. Meierisjef Lars Tore Ramsberg forteller at de merker tøffere konkurranse fra import på samme produkter som de produserer.

– Litago er det produktet vi lager mest av i Brumunddal, og smakssatt melk har lavere importavgifter. Det er mer lønnsomt å importere varene, så det er tøff konkurranse, forteller han.

Import på produkter som iskaffe og sjokolademelk økte med 31 prosent fra 2017 til 2018, og i 2018 importerte Norge 6278 tonn slike produkter.

– Import er en fare for meieriet her. Vi må være mer effektive enn konkurrenten for å kunne være konkurransedyktige, da det er et høyere kostnadsnivå i Norge, sier meierisjefen.

Strukturelle endringer

I februar sa konsernsjef i Tine Gunnar Hovland til Dagens Næringsliv at det ikke er mulig å opprettholde alle de 31 produksjonsanleggene Tine har i dag.

– Nei, det er ikke mulig. Hvor mange vi ender opp med vet jeg ikke, men når vi ser oss tilbake om noen år vil det nok være færre, sa Hovland til DN i februar.

Meieriet i Brumunddal har 156 ansatte og mottar 90 millioner liter melk fra norske bønder årlig. De produserer 125 forskjellige artikler på huset, og rundt 300.000 enheter daglig. Lars Tore Ramsberg forteller at anlegget er et satsingsanlegg i Tine, og at de opplever stor vekst. Allikevel står meieriene overfor strukturelle endringer på grunn av volumnedgangen.

– De endringene kan slå begge veier. Det kan bety av vi blir større, eller at vi ikke er her, men vi kjører prosjekter som skal styrke konkurransekraften til vårt anlegg i Brumunddal, sier Ramsberg.

– Kjempeviktig

Ordfører Anita Ihle Steen var også med og møtte Tine torsdag. Hun forteller at Tine er en viktig arbeidsplass i Ringsaker.

– Tine er kjempeviktig. Vi sier hele tiden at vi er matkommunen, og vi ligger i Innlandet, den regionen som er virkelig god på mat.

Hun sier kommunen skal gjøre alt de kan for å bidra til at Tine skal fortsette å ligge i Brumunddal.

– Det å ikke ha Tine i Brumunddal ville vært krise. Vi er midt i matfatet, vi har de gode folkene og det er sentralt plassert. Vi har alle forutsetninger for at meieriet i Brumunddal skal overleve en slik struktur. Det vil alltid være en risiko, men det er det i enhver ting. Jeg tror det er med på at vi hele tiden jobber for å bli bedre, sier Steen.

Artikkeltags