Vil kjempe videre mot narkotika

Forventninger: – De neste ukene har vi gledet oss til og jobbet for i flere år, sier russepresident Amalie Stalsberg fra Moelv.

Forventninger: – De neste ukene har vi gledet oss til og jobbet for i flere år, sier russepresident Amalie Stalsberg fra Moelv.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Om ti år håper Amalie Stalsberg å jobbe i politiets hundepatrulje. – Jeg vil være med på å gjøre en forskjell i kampen mot narkotika. Det har vi også hatt stort fokus på i forkant av russetiden.

DEL

Russepresidenten skryter av samarbeidet med politiet og Lions i den forbindelse. Hun er ikke i tvil om at «Bry deg – si nei til narkotika» har en effekt.

– Vi har fått god informasjon av dyktige og engasjerte foredragsholdere. Det er god bagasje å ha med seg når man for eksempel skal ut på russetreff eller andre arrangementer, og blir tilbudt stoff.

At det finnes narkotika i nærmiljøet er ungdommene klare over, men det var først da lensmann Terje Krogstad slo narkoalarm for Nes og Gaupen i fjor, etter at 26 unge ble tatt, at det virkelig gikk opp for Stalsberg hvor stort dette problemet er.

– Jeg vil være med på å gjøre en forskjell. Jeg vil hjelpe de menneskene som har begynt med narkotika, og begrense tilgangen på stoff.

Hun har i flere år visst at det var politi hun ville bli. Derfor er planen militæret og militærpolitiet i året som kommer, deretter Politihøgskolen.

– Jeg har ingen alternativer. Det er dette jeg vil, så da er det bare å stå på for å få det til, sier Stalsberg.

Ønsker eksamen før russetiden

Noen optimal oppladning til eksamen får man imidlertid ikke som russ.

– Vi har et stort fokus på at oppmøte er viktig, også i russetiden. Likevel er det en slitsom måned, som setter sitt preg på elevene. Derfor mener jeg det hadde vært bedre å ha eksamen før russetiden. Da ville man jo også få en enda bedre grunn til å feire at den er overstått, sier Stalsberg.

Russepresidenten har hatt et travelt år, men har ikke latt det gå ut over skolearbeidet.

– Det handler om å prioritere riktig. Er man effektiv rekker man det man vil. Vi har tentamener i russetiden, som påvirker standpunktkarakterene våre, som igjen er viktigere for videre skolegang. Derfor er det viktig å stå på, også den siste tiden før skoleslutt.

Stalsberg har et stort ansvar, men hun klarer likevel å nyte russetiden.

– Jeg føler litt på det, at jeg må sørge for at russetiden blir bra for alle parter. Skjer det noe er det jeg som må svare. Under Marvemarsjen denne uka var det for eksempel noen episoder hvor politiet reagerte. Selv om det går på enkeltpersoner føler jeg et visst ansvar for det. Man føler seg jo litt mellom barken og veden noen ganger, for eksempel da vi skulle sette dato for russeslippet. Ledelsen ved skolen hadde sine ønsker og russen hadde sine. Så må man finne en løsning begge parter. For meg er det viktig at vi gjør et godt inntrykk på folk. Selv om det er fyll og fest folk forbinder med russen gjør vi også mye bra. Blant annet har vi samlet inn over 100.000 kroner til Krafttak mot kreft og satt opp revy. Nå har tiden for fest og moro kommet, men det håper jeg folk unner oss. Jeg skal klare å nyte min egen russetid. Det er også derfor jeg ble russepresident.

Flere kandidater stilte da årets russepresident skulle velges.

– Jeg ble veldig glad for at valget falt på meg. Jeg hadde en del ønsker for russetiden, og for å få til det er det bare en ting å gjøre, nemlig å engasjere seg.

Stalsberg beskrives som en pliktoppfyllende jente som vet hva hun vil og står på sitt.

– Det er ikke tilfeldig at russenavnet mitt er «Sta-lin», sier hun med et smil.

Vennene beskriver henne også som godhjertet og opptatt av at de rundt henne skal ha det bra. Det er også en av grunnene til at nettopp hun ble årets russepresident.

Beskjedne russebudsjetter

At det er mange som bruker mye penger på russetiden er tema i mediene hvert år. Enkelte ungdommer bruker flere hundre tusen kroner på feiringen.

– Det er nok først og fremst innover mot Oslo. Vi ser ikke helt de samme tendensene her, selv om det så klart går med noen tusenlapper blant russen i Ringsaker også. De fleste tjener inn penger til russetiden via dugnad, og kanskje litt egne oppsparte midler, men hundretusener er det på ingen måte snakk om så vidt jeg vet.

Stalsberg har russebil sammen med sju andre jenter. Den har fått navnet Mocambo, etter en nattklubb i Hollywood.

– Vi hadde et par hundre navneforslag på lista vår. Det er ikke lett å komme til enighet når det er snakk om åtte jenter med sterke meninger, men det var et navn alle likte. Nå gleder vi oss til å reise rundt på treff og arrangementer i nærområdet. Vi skal til Fredriksten nå i helga, Tryvann, Lillehammer og deretter Tryvann igjen. Vi merker allerede nå at russetiden kommer til å bli slitsom, men jeg vil tro at det er verdt det, sier Stalsberg.

Når hun drar på russetreff blir kjæresten Jonas (22) igjen hjemme.

– Vi stoler på hverandre, og ser ikke på det som noe problem, sier Stalsberg.

Spennende tider i møte

Avgangselevene ved Ringsaker videregående skole har blitt veldig sammensveiset gjennom det siste året.

– Når russetiden er over spres folk over hele landet for å gå på skole. Det blir nok litt spesielt, men også veldig spennende.

Selv skal hun altså i militæret. Først går turen til Sessvollmoen.

– Hvor jeg blir sendt etter det vet jeg ikke, men det har egentlig ikke så mye å si heller. Det er tross alt bare snakk om ett år.

Om ti år håper Stalsberg at hun har fått seg hus og «hele pakka».

– Hvor jeg ender opp med å bo er jeg usikker på enda. Jeg trives godt i Moelv og kunne godt tenkt meg å jobbe som politi i Ringsaker. Det virker spennende. Samtidig er det også litt fristende å møte andre utfordringer i Oslo, men det går jo an å prøve begge deler. jeg tar det litt som det kommer, sier russepresidenten.

Artikkeltags