Svindlet Nav for å skaffe seg amfetamin

Svindeldom: En ringsakermann må sone 75 dager på en behandlingsinstitusjon for NAV-bedrageri. Arkivfoto

Svindeldom: En ringsakermann må sone 75 dager på en behandlingsinstitusjon for NAV-bedrageri. Arkivfoto

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Med et forbruk på 5-10.000 kroner i uka på narkotika trengte han penger. Nå er ringsakermannen dømt til 75 dagers fengsel for å ha svindlet NAV.

DEL

Det er Hedmarken tingrett som har funnet mannen skyldig i å ha svindlet NAV for 215.000 kroner i arbeidsavklaringspenger, AAP, til tross for at han i samme periode også var i lønnet arbeid store deler av perioden.

De uberettigede utbetalingene foregikk i perioden juli 2012 til november 2013.

Men allerede i april innrømmet mannen delvis det han hadde gjort, men opplyste til NAV at han ved en feil hadde fått penger inn på kontoen sin som ikke kom fra arbeidsforholdet hans.

I retten innrømmet han at dette var løgn, og at han hadde vært redd for å innrømme det gale han hadde gjort.

Derfor fortsatte han å sende inn feilaktige meldekort fram til november, og NAV fortsatte å betale ut penger.

Så skjedde det ikke mer før han sommeren 2014 fikk en giro fra NAV med krav om tilbakebetaling av 215.000 kroner.

Han avviste ikke at det kunne ha kommet brev tidligere, og forklarte det med at han har «postskrekk».

I retten forklarte mannen at han i mange år ha hatt et stort rusproblem, kombinert med ADHD-diagnose. Som 14-åring begynte han med heroin, og har også gått på metadon i ni år.

Tiltalte la i retten fram fullstendig tilståelse. Han la heller ikke skjul på at han var fullstendig klar over at det han gjorde var galt.

Han forklarte det med et forbruk på 5-10.000 kroner i uka på narkotika, fortrinnsvis amfetamin, og at han derfor trengte pengene.

Dermed var det heller aldri noen tvil om skyldspørsmålet da saken var oppe for tingretten. Retten fant at bedrageriet var så alvorlig at samfunnsstraff ikke var aktuelt.

I formidlende retning legger retten vekt på at mannen allerede i april 2013 ga en delvis erkjennelse av forholdet til NAV, og at han i retten har avgitt en uforbeholden tilståelse.

Retten påpeker også at det gikk lang tid fra mannen delvis erkjente forholdet overfor NAV, og til NAV sendte forhåndsvarsel om feilutbetalingen, uten at det kan legges tiltalte vesentlig til last.

Dermed ble resultatet en dom på 75 dagers fengsel.

Retten fant imidlertid at denne dommen vør sones ved heldøgnsopphold på en institusjon, noe han har fått tilbud om. Tiltalte har også sagt seg villig til å tilbakebetale beløpet.

Artikkeltags