– Jeg skulle selvfølgelig ønske at ingen elever svarte at de ble mobbet, fordi alle elever skal ha det bra på skolen. Samtidig er det et godt tegn at tallet går nedover. Det er også veldig bra at så mange elever svarer på undersøkelsen. Det gir oss god informasjon om hvordan elevene har det, og mulighet til å ta tak i utfordringer, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby.
I Elevundersøkelsen svarer elever fra 5. trinn til og med videregående skole, på hvordan de opplever skolehverdagen. Den gir lærere, skoleledere og skoleeiere mulighet til å følge opp med riktige tiltak. Nær 80 prosent av elevene svarte på elevundersøkelsen 2020 LENKE TIL UDIR, og det er det største antallet som noensinne har besvart undersøkelsen.
Hvis en elev blir mobbet er det viktig at skolen får beskjed. Skolen skal sørge for at elevene har det trygt og godt på skolen. De må følge opp saker om mobbing med tiltak. Dersom de ikke gjør det, kan eleven melde fra til statsforvalteren.
Elevundersøkelsen 2020 viser at
5,8 prosent av elevene har blitt mobbet på skolen 2-3 ganger i måneden eller oftere. Dette tilsvarer om lag 26 650 av elevene som svarte på Elevundersøkelsen 2020. Det er en nedgang på 0,2 prosentpoeng sammenliknet med 2019.Elever som svarer at de blir mobbet på skolen 2-3 ganger i måneden fordeler seg slik:3,7 prosent oppgir å ha kun blitt mobbet av medelever0,4 prosent oppgir å ha kun blitt digitalt mobbet av medelever0,9 prosent oppgir å ha kun blitt mobbet av voksne0,8 prosent oppgir at de blir mobbet av kombinasjoner av disse
En liten økning i digital mobbing
– Selv om mye av den digitale mobbingen skjer utenfor skoletiden, påvirker den hvordan elevene har det på skolen. Skolene har derfor et viktig ansvar for å hjelpe elever når de ikke har det bra. Dette siste året mange vært mer på nett, og vi må sørge for at elevene lærer om digital dømmekraft, som har fått økt fokus i de nye læreplanene, sier direktør i Utdanningsdirektoratet, Hege Nilssen.
Oppfordrer til å ta ekstra godt vare på hverandre under pandemien
2020 har vært et annerledes år for mange. Elever har måtte være mer hjemme og smittevernregler har begrenset antallet man kan være sammen med.
– Vi vet ikke om koronapandemien har påvirket mobbetallene på noen måte. Men det er ikke vanskelig å tenke seg at noen kan ha følt seg utenfor når man bare kan være sammen med noen få venner, eller ikke får invitere mer enn et visst antall hjem. Jeg håper og tror at barn og ungdom er flinke til å ta vare på hverandre. Det er ekstra viktig nå, sier Melby.
Andelen elever som svarer at de blir mobbet av medelever, mobbet digitalt (på skolen) og/eller mobbet av voksne på skolen 2-3 ganger i måneden eller oftere (Alle årstrinn, 2020, prosent).
|
|